Històries de covid-es: un Sant Jordi de llibreries confinades

Carles Ramon, de la Font de Mimir, proposa regalar simbòlicament llibres personals mentre no reobren

Des de NouBarrisNet hem volgut obrir una finestra i colar-nos en diverses llars noubarrienques per descobrir com estan vivint els veïns i veïnes aquest temps tan excepcional. Cada dia us apropem un punt de vista particular i les preocupacions, la professionalitat, l’optimisme, l’entrega i la solidaritat dels noubarriencs.

Qualsevol altra diada de Sant Jordi, el protagonista d’avui tindria molta feina. Però enguany, Carles Ramon viu la jornada a cada i la seva llibreria, La Font de Mimir, roman tancada en espera de recuperar la normalitat. “Ara sobretot estem treballant molt per continuar visibles, que se’n recordin que existim. I buscant la solidaritat dels nostres clients.”

 

La crisi els ha agafat en l’època més important de vendes, però ell manté el somriure i l’optimisme. El que més troba a faltar és el contacte amb la gent que té en una llibreria molt dinàmica, plena d’activitats i clubs de lectura. “Soc una persona molt sociable i trobo a faltar la gent. Estic a gust a casa, estic bé, però trobo a faltar explicar contes als nens que venen a la llibreria, el contacte amb la gent, que és la part més interessant de la meva feina i la que més trobo a faltar.”

Un Sant Jordi sense fira

La Font de Mimir ha apostat, juntament amb altres llibreries, per no enviar llibres a domicili aquests dies i han apostat per iniciatives com la de llibreriesobertes.cat. “Els llibres són molt interessants, però no són productes de primera necessitat. Ens hem adherit a la campanya #santjordietstu que bàsciament el que diu és que no volem posar en perill als missatgers o als treballadors que prepararan les comandes. Si estem confinats és perquè hi ha una raó de pes i ens solidaritzem amb els repartidors. Creiem que la gent pot esperar a que puguem sortir, i anar a buscar el llibre que necessita.“ De forma individual també venen llibres a recolllir un cop reoberta la botiga. Ofereixen una mena de ‘val’ de regal.

Una proposta per celebrar la diada avui

Carles Ramon proposa també celebrar la festa de forma simbòlica. “Tots tenim la nostra biblioteca personal, tinc llibres que he llegit i m’han agradat, i la meva dona té els seus i les meves filles. Per què no agafar aquells llibres que m’han agradat i regalar-los, proposar que els llegeixin?”

Sant Jordi al juliol

Ara per ara sembla que Sant Jordi passa a celebrar-se el 23 de juliol. Una nova data plena d’incertesa sobre com anirà l’afluència i les vendes de llibres. Però en Carles és optimista, tot i que és conscient que no celebrar-ho avui és un cop econòmic. “Suposem que si es fa al juliol, tornarà a haver-hi moviment però tampoc serà igual, més que res perquè la gent tampoc podrà comprar amb l’alegria que hauria tingut. Igualment, la gent comença a comprar una setmana o dos abans, no s’esperen al dia de Sant Jordi. Perquè aquell dia volen passejar i viure l’ambient. Hi ha parades al carrer, passeges, veus la gent, remenes i trobes el llibre aquell que buscaves o que et crida. No és tant el fet de regalar un llibre, això ho pots fer tot l’any, l’altre part, no. Per això crec que la gent ho gaudirà igual.”

D’altra banda, els missatges que li arriben per part dels clients, confirmen aquest optimisme. “Detectes que la gent tindrà ganes, perquè té ganes de col·laborar, perquè les llibreries continuïn al barri. I crec que la gent sortirà aquell dia per ajudar-nos a les llibreries a que continuem allà. Vol dir que alguna cosa fem ben feta a banda de vendre llibres.”

La part positiva

Està molt satisfet amb tot el moviment solidari que s’ha generat entre les llibreries i fins i tot amb les editorials. “Crec que en traurem alguna cosa positiva que és fer xarxa de llibreries, no som competència, som col·laboradors. I la sensació que es pot treballar d’una altra manera. No és lluitar pel teu pastís sinó que ens hem d’ajudar perquè tothom tingui el seu.”

El futur

Els previsions econòmiques no són gaire amables, però Carles Ramon no té por. Va obrir la llibreria en plena crisi econòmica i es veu amb forces per afrontar-ne una altra. “Amb molt optimisme, que és la manera d’afrontar-ho. Pensar que tot tornarà a la normalitat, que passarem una època complicada, però que ens en sortirem. Tots sortirem tocats, ens afectarà econòmicament a tots. I en una situació així s’ha de prioritzar i es prioritzarà menjar i viure mitjanament bé que comprar un llibre. Ho puc entendre. De totes maneres, Sant Jordi no decep mai. Vam obrir la llibreria en plena crisi i Sant Jordi ha funcionat sempre. Soc optimista i no li tinc por al que pugui passar. Crec que funcionarà igualment el Sant Jordi encara que no hi haurà l’ànim que hi hagut els darrers dos anys.  A més que la gent sortirà tocada anímicament. potser  és al revés, els tocats tenen ganes de divertir-se i gastar. Ja veurem.”

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies