Històries de covid-es: fabricació digital d’elements protectors

Clara Borràs ens explica com els Ateneus de Fabricació col·laboren amb iniciatives ciutadanes makers

Des de NouBarrisNet hem volgut obrir una finestra i colar-nos en diverses llars noubarrienques per descobrir com estan vivint els veïns i veïnes aquest temps tan excepcional. Cada dia us apropem un punt de vista particular i les preocupacions, la professionalitat, l’optimisme, l’entrega i la solidaritat dels noubarriencs.

En el capítol d’avui, la Clara Borràs ens explica com els Ateneus de Fabricació s’han organitzat per produir elements de protecció a partir de les iniciatives ciutadanes i la tecnologia d’impressió digital.

És la coordinadora de l’Ateneu de Fabricació del Parc Tecnològic, situat just al Parc Central de Nou Barris. El confinament per a l’equip de la xarxa d’ateneus de l’Ajuntament va durar tan sols la primera setmana. En aquell moment van engegar les iniciatives ciutadanes per produir pantalles protectores per al personal sanitari, a partir de dissenys en codi obert i impressores 3D. “Els makers van utilitzar les eines de casa com són les impressores 3D i van crear la seva estructura. Nosaltres vam trigar una mica més perquè som iniciativa pública, i hem hagut de readaptar-nos com a organització productiva.” Van valorar quina era la millor organització i finalment van optar per afegir-se a la producció de proteccions i donar suport a les iniciatives ciutadanes que s’havien creat.

El Parc Tecnològic, centre logístic

Des de la xarxa municipal d’ateneus de fabricació es va acordar amb els anomenats coronamakers com es complementarien. “Els coronamakers han fet tota la distribució de material a hospitals i centres sanitaris; i la xarxa d’ateneus, com és administració pública, de l’Ajuntament de Barcelona, ha fet més la feina de cobrir a serveis socials, residències de gent gran,… s’han anat complementant.” A més, el Parc Tecnològic està fent les funcions de centre de logística. “Ens van enviant totes les donacions que es reben d’entitats. Tenim aquestes donacions i els material que s’ha imprès. Després també tenim una xarxa de voluntaris i voluntàries que venen a muntar les pantalles. I finalment venen taxistes i voluntaris i els porten a les entitats.”

Pantalles, salva-orelles i obre-portes

Les màquines 3D del Parc Tecnològic imprimeixen bàsicament tres elements. “Les primeres setmanes les peticions que teníem més eren les pantalles protectores. Triguen més a imprimir-se però són més resistents i es poden tornar a fer servir. I també se’ns demana bastant els salva-orelles (una peça que protegeix les orelles de les persones que han de treballar amb mascaretes), i l’obre-portes, que és com un clauer, que serveix per obrir portes i funciona bastant si treballes a centres sanitaris.”

Els dissenys es basen en els models creats en codi obert per ciutadans. Clara assegura que l’adaptació ha estat fàcil gràcies a l’equip multidisciplinar amb el que compta l’ateneu, en el qual s’hi troba personal enginyer, dissenyador o educador, entre altres. La dificultat, però, ha estat l’estructura en si de l’equipament. “Els ateneus de fabricació digital estem preparats per fer prototips, no per fer de fàbriques. I ens arribaven peticions de 200 pantalles…, però anem fent amb les màquines que tenim.”

La gran sorpresa, per a ella, és com el confinament ha portat la natura a la ciutat. “Que a una ciutat com Barcelona li donis un respir i vegis ocells que no has vist mai, i insectes, plantes entre les rajoles… acabo de veure ànecs al Parc Tecnològic, que era una cosa que no havia vist mai, fa respecte. Potser podríem pensar una mica en aquest tema i veure si hi ha altres maneres de conviure.”

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies