Històries de covid-es: des de la gerència de Nou Barris (1a part)

Gabriel Duarte afronta ajustos pressupostaris i mesures excepcionals per combatre la Covid-19

Aquesta setmana torna l’activitat política a Nou Barris amb la sessió plenària del proper dimecres. És per això que hem parlat amb Gabriel Duarte, gerent del districte, perquè ens expliqui com s’està afrontant i com s’afrontarà la situació que deixa al seu pas la Covid-19 en els nostres barris. “Això no s’ho esperava ningú, és el repte d’aquesta legislatura, des del punt de vista gerencial.”, assegura. Per la seva extensió, hem dividit el text en dos.

 

Des de la Seu del Districte es van reorganitzar des del primer dia per continuar treballant des del confinament. L’Ajuntament va marcar els serveis essencials i els que es farien en forma de teletreball, cosa que va requerir una ràpida reorganització. “Molta de la feina del districte depenia de la presència física al lloc de treball. Per exemple, en relació amb les aplicacions de l’Ajuntament només hi havia unes poques connexions remotes habilitades abans de l’estat d’alarma. Van haver de córrer molt tant des de l’IMI com des de la part organitzativa dels districtes, per tal que la feina pròpia de l’Ajuntament no s’aturés. Les tres direccions del districte – serveis generals, serveis a les persones i serveis tècnics-  van fer també una feina d’adaptació molt important. A l’administració pública hi ha una part molt important de burocràcia que s’ha de continuar fent, i és important que quan sortim de l’estat d’alarma, no s’endarrereixin coses que van quedar aturades perquè depenien de revisar expedients o casos jurídics.”

 

El pla de xoc contra els efectes de la Covid-19

El ple de dimecres tractarà profundament sobre els efectes socioeconòmics que la Covid-19. “Estem activant mesures addicionals per respondre a la situació excepcional en la que ens trobem. Sobretot en veure que Nou Barris va sortir com un dels districtes amb major afectació de la Covid-19, en relació amb la seva població. Això va encendre més alarmes encara. Tot i que aquestes dades s’han d’agafar amb pinces perquè hi ha poques mostres.”

Primer pas, reforçar el confinament

Les primeres actuacions van anar dirigides a reforçar el confinament, afirma Gabriel Duarte. “La mesura més immediata i efectiva era la lògica: quedar-nos a casa. Complir amb el confinament. Però la guàrdia urbana ens notificava casos d’avisos, denúncies per incompliment del confinament. I en moments puntuals es veia que en alguns espais públics s’havia d’actuar. Vam establir aleshores un pla de reforç per treballar la comunicació en aquests espais: a partir de cartellera, de megafonia, i equips de mediació que han fet una gran feina anant cas a cas. Els enviem quan veiem un cas denunciat a les xarxes socials.”

Un equip de mediadors

Aquests mediadors han treballat amb el veïnat però també amb els comerciants. “Els mediadors han estat a moltes botigues d’alimentació, farmàcies… a més de 200 establiments, per preguntar si tenien els elements adients per protegir-se ells i als seus clients, si les cues eren respectades. A més se’ls ha escoltat, que la gent expliqués el que estava passant a casa seva.” L’objectiu era detectar casos d’emergència social. “El pla de barris té una inversió molt important al districte de Nou Barris i té projectes socials de molt impacte amb persones que ja pel seu perfil socioeconòmic eren vulnerables per a una crisi com aquesta. Era molt important establir un canal de comunicació per saber com estaven aquestes persones, i se les ha anat trucant per veure en quina situació es trobaven.”

Reforç als serveis socials

Segons el gerent del districte, s’han activat mesures excepcionals per poder respondre a l’increment de la demanda d’ajuts a Serveis Socials. “A banda de la seva feina, des de serveis socials han fet un esforç perquè les necessitats han anat incrementant-se. Els casos d’urgència s’han multiplicat: persones que ja estaven en situació vulnerable ara ho estan més; persones que no estaven en una situació tan fràgil, han perdut ara la feina o tenen una situació laboral difícil i han estat ateses també per serveis socials,… S’han generat també espais de repartiment d’aliments al carrer, a domicilis per a gent gran.”

Afirma, però, que aquestes mesures s’han fet compatibles amb la protecció als treballadors municipals. “Hi ha la temptació de dir: per què no estan oberts tots els centres si això és tan greu? Doncs perquè s’ha de protegir també als professionals. Ho fem mantenint un punt d’urgències obert perquè en casos d’extrema necessitat es pugui anar presencialment a parlar amb serveis socials.”

Mesures excepcionals

La Covid-19 ha plantejat nous escenaris, en els quals ha calgut innovar en els ajuts, com el suport municipal a les quarantenes. “Segons s’han anat identificant positius de COVID-19, si es veia que la situació de quarantena per a la persona era precària, es generava un espai habitacional alternatiu per acollir la persona, si no podia complir la quarantena a casa seva.”

El confinament també aconsella un confinament més impermeable per a les persones vulnerables. “Hi ha un projecte de Cistelles contra la Covid: dur àpats a la gent gran de més de 70 anys, en una situació econòmica fràgil. Persones amb risc de contacte amb positius. També es va organitzar una oficina de seguiment de les residències de gent gran. És un tema que podem dir que ni tan sols és competència directa de l’Ajuntament, però donada la fragilitat d’aquest col·lectiu era una obligació municipal establir un tipus de canal per saber quines eren les necessitats de material, d’activar reubicacions dels usuaris de les residències, i mesures de desinfecció de residències i el seu entorn.”

Reforç a la neteja

El pla de xoc immediat també ha inclòs un pla de contingència d’altres serveis municipals com ara el de la neteja. “S’han establerts torns rotatius de personal i s’han activat equips de treball que es dediquen a la desinfecció dels entorns de centres de salut, mercats, supermercats, residències de gent gran, contenidors,…”

Reajustos en els pressupostos

Està clar que totes aquestes mesures són quantificables. “Tots tenim en ment la realitat. A dia d’avui, la diferència del pressupost original a l’actual a tota la ciutat se situa en 300 milions d’euros. Estem parlant d’un 10%. Hi ha un increment de costos, sobretot amb les mesures addicionals, que no el teníem contemplat quan van aprovar pressupostos. Després vindrà l’increment dels costos d’obres ja contractades, ja que les condicions en les que s’hauran de fer són mes exigents que les que tenim ara i, per tant, és molt probable que els costos augmentin. Després està la reducció d’ingressos. Per tant, més costos, menys ingressos i canvi de prioritats. El nou escenari amb el que ens trobarem ens obligarà a replantejar prioritats.” La qüestió dels propers mesos serà, doncs, veure com es replantegen els comptes municipals.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies