Esperit de col·laboració de tots els grups polítics per combatre els efectes de la crisi de la Covid-19

Govern i oposició sumen mesures i propostes en un plenari telemàtic on la participació d’entitats i veïns no va poder ser la de sempre 

Nou Barris va viure ahir un dels plenaris amb més consensos i més aprovacions per unanimitat de la seva història. L’ordre del dia afrontava bàsicament la crisi sanitària i socioeconòmica de la Covid-19. Enmig d’un escenari seriós i ple de condols per a les famílies que han perdut éssers estimats i agraïments a les persones que treballen a primera línia des dels diversos sectors essencials, tots els partits han volgut aportar mesures i propostes per generar un pla de xoc contra les conseqüències actuals i futures que se’n derivaran.  Així mateix, van tendir la mà al govern per treballar plegats en la presa de decisions. I en aquest sentit hi ha tres eixos clars: les famílies, el comerç i l’ocupació, i el sector sanitari-assistencial.

Nou Barris ja era abans a la cua de Barcelona pel que fa a la renda per càpita i ara les previsions no són bones. Aquestes setmanes ja s’ha incrementat un 20% les demandes a serveis socials, que a hores d’ara rondarien les 400 visites setmanals, segons va afirmar Carolina Recio, de Barcelona en Comú. I és té clar que aquesta xifra podria anar en augment. Per aquesta raó, un dels temes recurrents va ser la necessitat de reobrir l’atenció presencial a tots els centres de serveis socials, que deixi enrere l’actual pla de contingència activat per evitar riscos als professionals, i que ha limitat el nombre de centres oberts. Així mateix, els diferents partits també han coincidit en què cal enfortir els recursos dels diversos centres de serveis socials, però també d’altres equipaments que treballen les desigualtats o la vulnerabilitat, per donar resposta a l’increment de la demanda prevista.
En aquest apartat socioeconòmic, cal destacar la petició que es reobri el centre obert que Càritas tenia fins ara a Torre Baró. En relació amb aquest equipament, el govern ha explicat que ja negocia el finançament de l’espai, i que la idea és que torni a engegar al setembre. A més, l’informe de la regidora –ahir llegit per David Escudé en substitució de Marga Marí-Klose, que es troba de baixa- es van xifrar en unes 4.500 les targetes de beca-menjador entre les famílies vulnerables, d’un total de 30.000 a tota la ciutat. També s’ha obert un punt de distribució d’aliments a la Trinitat
Nova, que s’afegeix a l’ubicat a Can Basté. Tanmateix, ERC ho va considerar insuficient i es va debatre sobre la necessitat de fer un pas endavant i avançar cap a una renda mínima.

En l’apartat infantil-familiar, el gerent va anunciar que es treballa per ampliar les places de les activitats d’estiu per a nens i nenes, amb la possibilitat d’estendre-les també a l’agost. Una decisió, però, que encara depèn de l’evolució de la situació.
Un altre eix de les propostes de xoc tenien com a objectiu la revitalització i impuls del comerç. Barcelona Pel Canvi, C’s, ERC i PP van presentar mesures en aquesta línia que passaven per línies d’ajudes i formació, encarada sobretot a la digitalització. I des del govern, Andrés Rodríguez (PSC) va enumerar alguns dels punts en què estan treballant: campanyes de promoció del comerç
de proximitat, suport per aconseguir equips de protecció, formació per digitalitzar el comerç, ajudes als propietaris que rebaixin els lloguers dels locals comercials i acompanyament i ajudes als autònoms, entre d’altres.
D’altra banda, una altra de les preocupacions ha estat l’atenció a la gent gran. La pandèmia ha posat en qüestió la gestió de les residències i els diversos partits van convergir en unir esforços per treballar en el model dels centres. Van aprovar per unanimitat la proposició del PP de crear un espai de treball que inclogui també les entitats del territori, administracions, personal de salut i
personal del centre. Segons el govern, es tracta també d’una petició de les famílies.

La declaració institucional va deixar com a compromís la celebració, un cop superada la crisi sanitària, d’un homenatge a totes les persones que ens han deixat, així com als treballadors que van fer possible l’assistència sanitària, de neteja, de seguretat, i als diversos establiments alimentaris.

El sistema de sessió telemàtica, per videoconferència, va dificultar, però, el seguiment de la participació veïnal. Es van registrar intervencions fins 24 hores abans, però hi va haver alguns problemes per recuperar alguns dels escrits. Algunes preguntes es van centrar en la neteja. El gerent del districte, Gabriel Duarte, va afirmar que aviat s’incrementarà el personal en actiu. Actualment s’ha fet un pla de rotació que l’ha reduït a un terç, per evitar riscos de contagi. Però ha recordat que hi ha un equip de desinfecció de contenidors i espais delicats, com ara l’entorn dels CAP i equipaments. També va afirmar que el pla de xoc ha aturat les obres públiques i que els projectes i actuacions futures dependran del replantejament de les prioritats pressupostàries.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies