El Casal de Gent Gran de la Trinitat Nova i l’Associació Projectart, proposades a Medalles d’Honor de la Ciutat

El plenari ha aprovat per unanimitat portar a Casa Gran el reconeixement a aquestes dues entitats

El plenari de dimecres va servir també, a més de debatre sobre el pla de xoc contra la crisi de la Covid-19, per aprovar les dues entitats que enguany es proposen a la Medalla d’Honor de la Ciutat per part del districte. Una seria per al Casal de Gent Gran de la Trinitat Nova. I ens fa molta il·lusió informar que l’altra medalla seria per a l’Associació Projectart, gestora d’aquest web, NouBarrisNet, a més de Nou Barris Televisió i del projecte de patrimoni històric, Relligant Nou Barris. Són 35 anys en els quals hem contruït també un arxiu audiovisual i molts projectes.

50 anys d’història i una victòria femenina

El Casal de Gent Gran de la Trinitat Nova és un dels equipaments d’aquest caire més veterans de la ciutat. Es va inaugurar com a ‘Hogar del Jubilado’ el 26 de gener de 1970, juntament amb la Biblioteca Popular “Juan Grabulosa”, a uns baixos d’un edifici del Patronat de l’Habitatge, al carrer de Platja d’Aro. En aquell moment depenien del Centre Social de la Trinitat i aquest, al mateix temps, del Patronat de l’Habitatge. La biblioteca va tancar fa anys però el ‘Hogar del Jubilado’ es va adaptar als nous temps i es va convertir en Casal de Gent Gran de la Trinitat Nova. L’espai, de no gaires dimensions, va servir de punt de trobada i convivència en un barri nou, sense altres equipaments. I encara avui manté l’aire familiar i d’amistat.

En una primera època era un casal bàsicament masculí on es jugava a dòmino i hi havia fins i tot un barber. Però a partir de 1998 es va transformar, amb l’arribada de la primera dona a la junta. Les dones van guanyar terreny primer en l’espai i després en la junta, fins a arribar a l’actualitat, en què l’equipament està en mans de dones. Tot i ser un local petit, és ben ple de vida i s’hi desenvolupen tallers de memòria, gimnàstica, manualitats i diverses celebracions. Un altre factor que va impulsar l’activitat dins el casal va ser l’arribada l’any 2005 del Programa de dinamització de gent gran del Districte de Nou Barris, que ha acompanyat l’associació de gent gran en aquelles necessitats que han anat sorgint aquests anys.

35 anys informant sobre Nou Barris

Des d’aquestes línies volem agrair el vot favorable de tots els partits polítics, que han fet possible aquest primer pas de reconeixement. L’Associació Projectart va engegar quan l’octubre de 1985 un grup de joves apassionats pel món audiovisual van decidir gravar i retransmetre la festa major de la Torre Llobeta, a través del que en aquell moment van anomenar Tele Llobeta, que acabaria convertint-se en la Televisió de Nou Barris. Ho van fer amb càmeres gairebé casolanes i amb un emissor col·locat a casa d’un veí. Un any després, van repetir experiència a la Prosperitat, com a Tele Prospe. Novament van tornar a aprofitar la finalització de les emissions de la segona cadena (La 2 actual) per punxar el senyal i retransmetre, des del Tibidabo.

El pas següent va ser crear l’Associació Juvenil Projectart per gestionar el projecte de Nou Barris Televisió. Els joves es van prendre tan seriosament el projecte que fins i tot van elaborar un dels primers llibres d’estil de l’època. També van logotipar les motxilles i tot el material audiovisual de la televisió local, amb la intenció de crear-ne una imatge i dignificar una feina –la de la periodisme local- que, per a molts, era d’aficionats.

L’any 1989 es van iniciar les emissions conjuntes de les 10 televisions de districte que componen la Coordinadora Barcelona Comunicació (CBC), un esforç col·lectiu que seria la llavor del que més endavant esdevindria BTV.

L’any 1993 la Coordinadora de les televisions locals de Barcelona i l’Ajuntament signen el primer conveni de col·laboració pel desenvolupament de Barcelona TV. Comencen 4 anys d’esforços i il·lusió per mostrar a la resta de barcelonins com era Nou Barris, a través d’una gran varietat de programes. A més de l’informatiu local, els afeccionats podien seguir l’esport de barri cada diumenge, i conèixer l’agenda del barri de cada setmana. També hi havia cabuda per a experiments més alternatius com el ‘Machetazos’, un programa dedicat al cinema gore i de terror. Programes com ‘Butaca 9’, dedicat al cinema i les seves estrenes, ‘Temptacions’, a la vida cultural o ‘Imatges de barri’, de caràcter més social, van ser alguns dels espais que van fer història a Nou Barris TV. La seva emissió es feia a través del canal 39 de l’UHF.

Al setembre de 1997, les televisions locals viuen un canvi decisiu amb la desaparició dels seus programes i l’adaptació a la nova programació de BTV. A partir d’aquest moment l’Ajuntament va assumir la gestió del servei públic de televisió local de Barcelona a través de l’empresa municipal Informació i Comunicació de Barcelona (ICB SA SPM), mantenint la col·laboració amb la Coordinadora. Des d’aleshores juntament amb les altres nou televisions de districte, Nou Barris TV ha realitzat diversos programes com ara l’Informatiu Setmanal, Viu el Barri, Hola Barcelona, l’Infobarris i actualment el BTV Notícies 73, l’informatiu més local de Barcelona Televisió.

A banda de la feina a Barcelona TV, des de Projectart han realitzat documentals històrico-socials com ‘Històries de gent’ o ‘Els nous veïns’. També ha dut a terme projectes solidaris amb algunes associacions del districte, ha col·laborat amb l’Ateneu Popular de 9 Barris, i participa cada any a La Cultura Va de Festa.

Però Nou Barris TV no ha estat ni és només televisió. L’any 1999 va crear el portal d’entitats NouBarrisNet, que recull l’actualitat del districte –ara també a través de les xarxes socials- i que en un principi oferia espai web, ajuda i eines a les entitats perquè entressin al món digital. En paral·lel, a finals dels 90 i principis dels 2000 es van organitzar a la seu de la via Favència cursets d’alfabetització informàtica per a adults i gent gran. També per a les entitats que ho necessitessin.

Més recentment, l’any 2013 Projectart va engegar el projecte dels QR del Relligant Nou Barris, en col·laboració amb l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i el Grup d’Història de Can Basté. Es tracta de tot un seguit de punts QR (per consultar a través del mòbil o tablet) que localitzen i expliquen la història d’uns cinquanta elements del patrimoni històric del districte a través de vídeos, fotografies i textos. Un projecte que creix cada any amb la incorporació de nous punts patrimonials que han acabat convertint el carrer en un museu virtual.

 

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies