Preocupació entre les entitats veïnals per la crisi que acompanya la Covid-19

Els barris demanen l’obertura de totes les oficines de Serveis Socials i un pla de xoc socioeconòmic

La Covid-19 és quelcom més que una crisi sanitària. L’acompanya una crisi econòmica de grans proporcions que fa setmanes que ja es nota a Nou Barris. Les associacions de veïns i les entitats albiren núvols certament negres que poden fer ploure sobre mullat, sobre molts veïns i veïnes que encara no s’havien refet de la crisi anterior. En aquest sentit van introduir una intervenció al plenari demanant dos punts vitals: la reobertura de totes les oficines de Serveis Socials i un pla contra l’impacte socioeconòmic de la Covid-19.

A hores d’ara i per qüestió de seguretat, l’Ajuntament té en marxa un pla de contingència que ha reduït el nombre d’oficines de Serveis Socials als quals s’hi pot anar presencialment, i s’ha derivat bona part de la tasca del servei al teletreball. Però des de les entitats consideren que aquets pot ser un entrebanc per part dels interessats. Segons va afirmar el gerent de Nou Barris, Gabriel Duarte, però, les oficines –junt amb altres serveis municipals- s’aniran obrint seguint el ritme de la desescalada. Tot i això, des de barris com Verdum i Ciutat Meridiana es reconeix que hi ha una bona comunicació amb Districte i que la resposta a les urgències és bona, encara que saben que d’ara en endavant caldran reforçar els recursos de Serveis Socials.

El sistema telemàtic del plenari no va acabar de convèncer les entitats veïnals i, de fet, esperen la resposta per escrit a la seva intervenció per poder valorar-la a fons. Des de la Coordinadora d’Entitats i AV de Nou Barris, així com de les xarxes de suport veïnal, es reclama un pla amb mesures urgents que evitin un altre increment de les desigualtats i el patiment de moltes famílies. Pep Ortiz, president de la coordinadora, aposta per “donar valor al sector públic, a la sanitat, recuperant el que es va retallar. Aturar la inversió ara podria ser un error, cal generar producció i llocs de treball.” Són conscients que, com ja es va apuntar al plenari, les prioritats pressupostàries s’han de replantejar. “De la mateixa manera que vam participar en la creació del PAD, esperem que ara també comptin amb les entitats en aquestes decisions”, afirma Aurora Álvarez, ‘Yoyi’, des de l’AV Verdum.

A Ciutat Meridiana l’associació de veïns ja està engegant dos grups específics per fer front a la situació i ajudar les famílies amb els tràmits. Els han arribat un gran increment de persones aturades i de casos de famílies que no tenen cap tipus d’ajuda. Uns problemes que es fan de mal gestionar al barri, ja que ara mateix els procediments s’han de fer per telèfon, i es queixen que no tenen molta cobertura a alguns indrets del barri, o telemàticament, però moltes persones afectades no disposen d’internet.

D’altra banda, aquests dies s’ha posat en marxa un segon punt de distribució d’aliments a la Trinitat Nova, que s’afegeix al que es va obrir al centre cívic Can Basté, i a l’habitual de DISA a Porta. Des de les xarxes de suport veïnal, però, creuen que continuen sent insuficients per cobrir totes les necessitats i tota l’extensió del territori. A més, asseguren que alguns punts de distribució d’altres districtes han tancat dins el pla de contingència per evitar riscos.

Així les coses, esperen amb impaciència conèixer les mesures concretes que s’estan treballant des de l’Ajuntament.

(A la fotografia, una imatge d’arxiu de l’Espai Zona Nord, l’oficina d’atenció integral al veïnat).

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies