Històries de Covid-es: l’Ateneu Popular de 9 Barris

“En el moment que l’Ateneu es va tancar, com a espai físic on trobar-nos, vam treballar per inventar-nos altres maneres per mantenir els vincles i els projectes vius”

Des de NouBarrisNet hem volgut obrir una finestra i colar-nos en diverses llars noubarrienques per descobrir com estan vivint els veïns i veïnes aquest temps tan excepcional. Cada dia us apropem un punt de vista particular i les preocupacions, la professionalitat, l’optimisme, l’entrega i la solidaritat dels noubarriencs.

En Borja Lozano s’encarrega de la gestió de la informació de l’Ateneu Popular de 9 Barris. Un equipament cultural i autogestionat que, com molts altres, ha rebut un cop fort amb la pandèmia. “És una situació molt complicada perquè l’Ateneu Popular de 9 Barris com tot espai cultural, relacional, social … es basa en trobar-nos: l’escola de circ i la formació, molts artistes de creació, els músics dels espectacles… Quan ens arriba la notícia va ser força dur perquè teníem moltes coses preparades que no es van poder dur a terme. Un altre tema és la incertesa de no saber exactament quan, com i de quina manera podrem tornar. Tenint en compte tota la gent que tenim al voltant i les responsabilitats i compromisos que suposa tirar endavant un projecte com és l’Ateneu.“

Bidó de Nou Barris, l’entitat gestora de l’ateneu, va haver d’acollir-se als ERTO per salvar el personal fix. “Per la viabilitat del projecte, no hi havia una altra alternativa. I amb les persones que són fixes discontínues vinculades a l’Ateneu, com el professorat o el professional tècnic, ens vam comprometre a mantenir els sous. Són professionals que treballen moltes vegades en una situació molt precària i que l’estat d’alarma els ha portat a no tenir ingressos. La veritat és que la gent que treballa en comptabilitat i en recursos, i la gestora de l’Ateneu (que la configuren persones voluntàries que dediquen el seu temps) han hagut de fer un esforç inaudit, espectacular, però crec que tothom ha pogut sortit content i totes les persones que tenen vincles i compromisos amb l’Ateneu saben l’esforç.”

L’Ateneu fora de l’Ateneu

Les portes del teatre, el gimnàs i la resta dels espais de l’ateneu romanen tancats des de ja fa més de dos mesos, però han buscat la manera de mantenir certa activitat. “En el moment que l’Ateneu es va tancar, com a espai físic, vam començar a treballar per inventar-nos altres maneres per mantenir els vincles i els projectes vius. Per exemple, des de l’apartat de formació, l’escola infantil i juvenil de circ estan fent una classe setmanal en línia. També tenen dossiers amb activitats que poden fer a casa, i, de fet, estan preparant un espectacle de fi de curs, que el fan cada any i aquest cop serà en línia. També seguim amb projectes com ‘El gran circ’, amb gent gran que ve a l’Ateneu a fer circ. Des de la primera setmana es van fer trucades als participants. No només des de la vessant física, de fer esport, que també els fem arribar tutorials cada setmana, sinó també per veure com estan. Mantenir el vincle, perquè la salut emocional juga també un paper important en tot això. I també teníem optatives amb les escoles, amb els instituts escola de la Trinitat Nova, l’Antaviana i el Turó les Roquetes. Des del professorat de l’Ateneu s’ha creat una pàgina web que es diu ‘Som circ’ on es poden trobar activitats, i cada setmana els proposem reptes, espectacles amb preguntes.”

Programació anul·lada

A més de la formació i els tallers de circ social, l’Ateneu Popular 9 Barris treballa amb una programació anual d’espectacles de diverses disciplines que s’han suspès davant la situació i la manca de perspectives de tornada.  “Vam contactar amb totes les companyies amb les quals teníem aparaulats espectacles, per veure quina era la seva situació i quina era la millor manera de donar-los suport. I hem après que és molt important escoltar les necessitats dels altres en aquests moments.”

Una altra víctima del confinament ha estat la tasca que es fa des de l’ateneu en el suport a la creació o producció de circ, actualment “completament inviable, perquè no ens podem trobar”. Però sí que han engegat uns laboratoris de dramatúrgia i direcció.

Espectacles online gratuïts

El teatre roman fosc i buit, però l’ateneu ha ofert gratuïtament, a través del seu web, alguns dels espectacles que s’han creat i representat al seu escenari, com ara les darreres edicions del Circ d’Hivern, la seva producció pròpia estrella. “Realment no estaven gravats per veure’ls des de casa, era més aviat un registre de l’espectacle, però arribats a aquest punt hem considerat important compartir el que teníem.”, assegura Borja Lozano.

I no només els espectacles que ja tenien gravats. Aquest darrer cap de setmana van retransmetre en directe les cinc obres que formaven part del Rombic, el festival de titelles per a adults. Aquest cicle ha estat un dels que s’ha hagut de susprendre aquestes setmanes de pandèmia, però es intentar recuperar-lo a través d’internet amb gran èxit: van arribar a les 1.200 visualitzacions. “El Ròmbic va ser una mica un assaig-error que vam tirar endavant amb l’Associació Titellaire de les Roquetes i Casa Taller de Marionetas de Pepe Otal, i com a experiment estem molt contents. Tenim pensant continuar investigant aquesta línia.”

Proposta per fer espectacles itinerants

Tot i això, no descarten les representacions més properes, de forma itinerant. “Tenim moltes ganes de sortir al carrer. Ja fa molts dies que ens passa pel cap poder fer espectacles itinerants, que la gent, des dels seus balcons, amb tota la cautela i mesures que calguin, puguin gaudir d’espectacles, perquè no tothom té internet. I ara mateix estem esperant que ens donin els permisos. I ens consta que no som els únics, a Nou Barris hi ha moltes entitats que també tenen ganes de sortir al carrer i compartir coses.”

Col·laboració en xarxa

L’ateneu sempre s’ha caracteritzat pel compromís social i solidari. En aquest temps de confinament i pandèmia, es reafirmen en la seva posició. “Hem entès que és molt important que ens posem al servei de les comunitats que envolten l’Ateneu, tant les territorials com les de cultura o economia social. Estar molt atents a les necessitats de cadascun d’aquests àmbits. Estem molt contents del treball en xarxa que s’ha fet amb les escoles, amb els educadors de carrers, amb els plans comunitaris… Mantenim el contacte setmanal amb totes aquestes entitats i el treball que està sortint és de col·laboració absoluta. Una reflexió que estem fent és que ens cal escoltar molt. I no només això, crec que cal a vegades oblidar-se dels actors, sembla que tothom està defensant la seva petita parcel·la, i potser ara mateix el que necessitem és posar-nos d’acord en els objectius que podem compartir. Nosaltres ja fa dies que parlem de renda bàsica universal, també de la gent que té contractes intermitents,…”

Aquest treball en xarxa també es trasllada a l’esfera personal. Bona part de la gent de l’ateneu col·labora en diferents plataformes. “Tant a xarxes de suport com a associacions de veïns o de professionals, i tot i que no ho estem coordinant d’una manera formal com Ateneu, sí que tenir presència en totes aquestes xarxes ens dona una visió global.” Un exemple concret va ser la donació dels aliments que es conservaven a la cuina de l’Ateneu. “Estem contents de la resposta social que s’està donant, hi ha molta gent molt implicada i això ho vam veure quan vam poder treure els aliments que teníem a l’Ateneu preparats pels menús, es van poder cuinar i repartir, i la resposta va ser brutal. I això va ser possible perquè hi ha gent que està distribuint els aliments, gent que es coordina en reunions a internet infinites per poder dur a terme iniciatives com aquesta. I esperem que aquestes xarxes, que s’estan teixint, agafin protagonisme en un futur. És una de les coses que esperem que un cop marxi aquesta crisi, tota aquesta xarxa es quedi. I també haurem de veure quin és el paper que pot jugar una infraestructura, un espai com l’Ateneu. Haurem d’escoltar i posar-nos al servei.”

Horitzó de canvis

És de l’opinió que el món post-Covid-19 tindrà alguns canvis. “No em refereixo només a la crisi espectacular, sinó a una altra manera de relacionar-nos i de preocupar-nos per la gent que tenim al voltant. Que segurament pels volts del 2011-12 amb Nou Barris Cabrejada va haver-hi com un moment fort on la gent es va trobar al voltant d’unes idees i d’una voluntat, i potser ara podem revifar aquell esperit. Veient les estadístiques i articles que van sortint es veu clarament com això és un tema de classes. Nou Barris és sens dubte el districte que ha patit més, i que patirà més en un futur. I aquestes realitats també cal treure-les.“

Confinat en espera de recuperar concerts, canyes i família     

En Borja passa el confinament a casa, en companyia de la seva parella. “Tinc la sort de encara ser mitjanament jove, no estar malalt i no tenir fills, que no sé si ara és una sort. En tot cas m’ha permès tenir cert temps.” Teletreballa des de casa i confessa que ho porta prou bé. Malgrat tot, té molt clar quines coses enyora i què recuperarà un cop puguem sortir de nou. “No et podria dir l’ordre però seria un concert, canyes i veure els meus pares, crec que la cosa està bastant clara. A nivell de l’Ateneu i també personalment, el primer que faria seria treure un espectacle al carrer. Muntar una rua de música i poder ocupar de nou el carrer, que al cap i a la fi és un espai de trobada que ens pertany i que ara mateix el vivim des de la por. No m’acaba d’agradar aquesta nova normalitat que es regeix molt més des de la por que no pas des de la confiança.”

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies