Les entitats veïnals del SAP Muntanya rebutgen concentrar els horaris d’atenció als CAP durant l’estiu

L’ICS assegura que els serveis dels CAP es mantindran fins a les 20h

L’Institut Català de la Salut (ICS) nega que hi hagi intenció de reduir l’atenció a les visites ordinàries, però la Coordinadora d’Entitats SAP Muntanya, que treballa en la defensa del sistema sanitari públic, està en prealerta de cara a possibles mobilitzacions. Afirmen que els han arribat informacions  que apunten que els centres d’atenció primària concentraran els horaris d’aquest tipus de visita concertada als CAP de 9 a 17 h, entre el 25 de juny i el 10 de setembre. Les entitats veïnals de Nou Barris s’hi oposen, perquè temen que la situació s’allargui en un moment en què defensen el paper de l’atenció primària per lluitar contra possibles rebrots de la covid-19. “Podem entendre que pot ser una mesura necessària perquè el personal arrossega estrès, i és estiu, però tenim por que aquest horari arribi per quedar-se. Aquesta mesura deixaria sense atenció molts veïns i veïnes, sobretot la gent que treballa i que tindrà problemes per conciliar feina i cita mèdica”, afirma Trini Cuesta, membre del SAP Muntanya.

Des de l’ICS, però, s’al·lega que no és una mesura sinó una consigna interna, ja que concentrar les visites de 9 a 17h durant l’estiu facilitaria les vacances del personal, que ha treballat tant intensament els darrers mesos. L’Institut Català de la Salut assegura que els serveis del CAP continuaran oberts fins a les 20h i que, més enllà de les 17h es mantindran  l’atenció domiciliària i les urgències, a més de les gestions burocràtiques.

Però des de la SAP Muntanya critiquen que hi pot haver un augment de les visites a urgències, amb el risc de saturació.  Les diverses associacions de veïns es reuniran durant els propers dies per preparar accions si ho consideren adient, que consistiran segurament en concentracions davant els centres d’atenció primària, com el de la Guineueta. “No ens agrada la idea i falta el consens amb les entitats que hi treballem, i el veïnat perd en atenció. En el cas de Nou Barris, plou sobre mullat”, explica Cuesta. El districte ha estat una de les zones on el coronavirus ha tingut més incidència.

Reclamen una potenciació dels CAP

La plataforma SAP Muntanya fa temps que demana que els ambulatoris reobrin i recuperin l’activitat habitual, de forma presencial, després de les setmanes més crítiques de la pandèmia. “Encara hi ha molta gent que està de baixa i necessita controls, i a més, en aquest temps, s’han ajornat moltes visites i proves mèdiques”, assegura Cuesta. Aquesta potenciació dels centres consisteix sobretot en una ampliació de les plantilles, que, de fet, fa anys que reclamen.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies