Mor la darrera masovera de de Can Xiringoi

Pepita Armengol va viure fins al 1971 en la masia on va néixer 

Els jardins de Can Xiringoi recorden, entre l’actual plaça del Virrei Amat i l’avinguda dels Quinze, el lloc en el qual s’alçava la masia que duia aquest nom. Durant 13 generacions els Armengol van tenir cura del casalot i de les seves terres, i van gestionar l’aigua de la font, que va arribar a abastir el centre de Barcelona. La Pepita era el darrer testimoni d’aquests temps. Va néixer als anys 30 a Can Xiringoi, i hi va viure a la masia fins al 1971. Va ser present, junt amb la família, a la festa d’inauguració dels jardins de Can Xiringoi. Fa dos anys, Pepita Armengol va rebre l’homenatge en forma d’exposició de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris, com a agraïment per la donació que va fer de documentació i fotografies acumulades al llarg de 13 generacions de masoveria, com ara instantànies antigues de la masia, la família i alguns capítols interessants, com el camp de futbol que els Armengol van obrir i llogar a alguns equips als anys 40. Va ser aleshores quan la vam conèixer i entrevistar.

La part més important de la donació la conformen els documents, com escriptures, compra-vendes i testaments, que han permès i permetran conèixer nous detalls sobre la història de la zona del sud de Nou Barris i el nord de Sant Andreu. Els Armengol van tenir cases i terrenys per diverses zones. Entre els documents més importants, hi ha l’expropiació municipal de la masia de Can Xiringoi per construir-hi les Cotxeres de Borbó. Arran la importància d’aquests fons documental, l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris la va nomenar sòcia d’honor de l’entitat.

Una masia amb 300 anys d’història

Can Xiringoi era una masia de Santa Eulàlia de Vilapicina, situada a l´extrem de la vall d´Horta, a l’actual avinguda dels Quinze. La seva estructura corresponia al model de masia tradicional catalana amb una gran extensió de terreny al seu voltant: a la planta baixa hi havia els espais dedicats a les eines del conreu de la terra, al primer pis el menjador i les habitacions, i al segon pis les golfes.

Des de l´any 1679 en que es produeix l´establiment de la finca, i durant 13 generacions, la família Armengol van ser els propietaris. La situació d´aquesta masia era estratègica, fet que va impulsar l´empresa belga Tranvías de Barcelona a San Andrés y Extensiones a ocupar una part de la finca per instal·lar-hi les seves cotxeres de tramvies primer i d´autobusos després l´any 1901, un any després de ser expropiada per l´Ajuntament amb la declaració d’obra d´interès públic. Finalment la masia va ser enderrocada l’any 1971.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies