L’església del Mental a l’espera del vitralls per tornar a lluir com abans

La irrupció de la covid-19 n’ha aturat les obres, però l’església de Sant Rafael, també coneguda com la del Mental, llueix ja una façana restaurada i hermètica. S’hi han instal·lat noves portes i finestres que protegeixen l’interior dels coloms, que havien malmès molt l’interior del temple en els 30 anys d’abandó de l’edifici. Aquestes finestres, però, haurien de ser provisionals, ja que romanen pendents de rehabilitar els vitralls originals.

Aquests vitralls mostraven imatges de diversos sants, com ara Sant Rafael, patró de la medicina. Tot i trobar-se en mal estat, encara es podien recuperar. La idea és fer-ho a partir dels documents que es conserven a l’Arxiu Històric de Roquetes- Nou Barris. “Els tenim una mica documentats, però no gaire perquè no ens han deixat entrar darrerament a l’interior de l’església. – explica Arnaldo Gil de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris-  Abans de les obres van venir assessorar-se sobre com eren els vitralls antics i creiem que serà la base per al treball que estan fent de reconstrucció dels finestrals.” Aquesta tasca, segons els acords entre Arquebisbat i Ajuntament, haurà d’assumir-la l’Església. Mentrestant, s’hi ha col·locat vidres transparents a les finestres, així com al porxo de l’entrada.

vitralls església mental

Pel que fa a la façana, ha recuperat l’esplendor. Un cop estabilitzada l’estructura, s’han eliminat les esquerdes i s’ha eliminat un dels problemes principals: s’ha impermeabilitzat la part baixa. Abans de les obres, bona part de la façana es trobava enterrada en un parterre que salvava el desnivell el carrer. Això havia provocat filtracions i humitats als murs.

L’església formava part del recinte de l’Institut mental de la Santa Creu, que va entrar en funcionament el 1889 i va tancar l’any 1986. L’Ajuntament va iniciar al 2019 les obres de rehabilitació i consolidació estructural de l’església, que forma part del patrimoni històric de titularitat municipal. S’han hagut de reparar, amb un pressupost d’1,9 milions d’euros, els desperfectes de més de 30 anys de degradació i abandó. Els membres de l’arxiu van documentar l’interior de l’església als anys vuitanta, un cop l’edifici ja havia estat dessacralitzat i abandonat. Una degradació que va anar a pitjor amb el temps, fins arribar als petits despreniments dels darrers anys.  “El record que tinc de llavors es el terra ple de Zotal i els excrements de colom, també recordo haver pujat al campanar a veure les campanes i que a l’escala hi havia tota la maquinària de les campanes per fer-les funcionar”, recorda Arnaldo Gil.  Les obres de rehabilitació de la façana de l’església haurien d’haver acabat el passat mes d’octubre però les tasques es van allargar i la covid-19 no ha permès concloure encara aquesta primera fase de rehabilitació.

Un cop acabada la primera fase d’obres, l’Ajuntament passarà el testimoni a l’Arquebisbat, que ha de decorar i condicionar l’espai interior per traslladar-hi la parròquia de Sant Rafael, actualment ubicada en uns locals propers. A més, el pla urbanístic també inclou la construcció de les noves oficines parroquials a la part del darrere del temple. Serà un espai cobert, entre la façana posterior i la plaça del Mercat de la Guineueta. Amb tota la reforma, el barri guanyarà una nova zona d’estada.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies