L’antic Pont del Dragó

Fotografies que testimonien el passat de Nou Barris

Aquest estiu recuperem algunes de les fotografies que il·lustren alguns dels capítols del nostre districte. La majoria són fotografies d’indrets, esdeveniments i veïns que han recopil·lat, conservat des de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris i que han explicat i difós a partir del seu bloc.

El Pont del Dragó es va construir cap a l’any 1862, amb la via del tren que entrava a Barcelona des del Vallès. La intenció era salvar el desnivell d’un torrent que baixava de Collserola. El pont va servir des d’aleshores com a porta d’entrada des de Sant Andreu a la zona que actualment és Nou Barris. La coneguda com a carretera fina – passeig de Valldaura en l’actualitat- hi circulava per sota des de Sant Andreu per Collserola fins a Fogars de Tordera. El nom del Pont del Dragó es deu a la proximitat de la masia de Can Dragó, però durant els anys 30 es va conèixer també com a el Pont de la Mort, a causa de les morts de vianants que travessaven per sobre de les vies i queien al buit, o dels intents de sabotatge que hi va haver.

Els anys 1950, l’entorn va fer un canvi radical. El soterrament de les vies del tren i la construcció de la prolongació de la Meridiana fins a la Trinitat la dècada següent, van separar els dos barris. El pont es va fer de nou i per sobre ja no hi passaven els trens sinó cotxes. També hi van començar a circular més vehicles per entrar i sortir del passeig de Valldaura, cap als barris de la Guineueta, Porta o la Prosperitat, entre d’altres. D’aquesta època és aquesta fotografia, en la qual podem apreciar un biscúter en primer terme.

Més tard el pont va tornar a canviar. Es va ampliar per tenir dos carrils en cada sentit. Els anys 1980 es va decorar el pont amb una parell de dragons de cartró pedra, fantasia suggerida pel nom. Amb el pas del temps i la manca de manteniment, els dracs van ser retirats del pont i conservats a la memòria dels veïns.  Less parets es van decorar amb rajoles blanques i blaves com un trencadís.

 

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies