Grup escolar Hermenegildo Giner de los Ríos

Fotografies que testimonien el passat de Nou Barris

Aquest estiu recuperem algunes de les fotografies que il·lustren alguns dels capítols del nostre districte. La majoria són fotografies d’indrets, esdeveniments i veïns que han recopil·lat, conservat des de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris i que han explicat i difós a partir del seu bloc.

El 28 de febrer de 1932, l’alcalde de Barcelona, el doctor Aiguader, va inaugurar el primer grup escolar impulsat pel nou Ajuntament sorgit el 1931 i construït en un dels vessants del Turó de la Peira, que avui dia és Can Peguera.

L’escola va rebre el nom de Grup escolar Hermenegildo Giner de los Ríos, en record de qui fou fundador de l’Escola de Bosc i de les colònies escolars, en la seva etapa barcelonina. Tot i el mal temps i el temporal de neu que va patir la zona aquell dia, l’acte va ser molt concorregut i hi van assistir tant les autoritats del moment, i els representants de les diferents entitats culturals d’Horta, com també molts veïns i familiars de l’homenatjat. A la imatge es veu l’escola amb l’institut mental al fons, poc temps després de la seva inauguració.

El grup escolar estava format per quatre edificis. El principal estava destinat a l’ensenyament primari, tant de nois com de noies, i els altres tres acollien el maternal i els pàrvuls, a més de diferents patis per a l’esbarjo dels alumnes. Va començar amb una gran empenta, sobretot en plantejaments pedagògics. Però tot i que va funcionar molt bé, després de la Guerra Civil, les noves autoritats van canviar l’ideari escolar i li canviaren el nom pel de Ramiro de Maeztu. Les antigues instal•lacions van acollir més tard el centre de dia Doctor Pi Molist per a malalts mentals.

 

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies