El torrent que es va convertir en el parc de la Guineueta

Fotografies que testimonien el passat de Nou Barris

Aquest estiu recuperem algunes de les fotografies que il·lustren alguns dels capítols del nostre districte. La majoria són fotografies d’indrets, esdeveniments i veïns que han recopil·lat, conservat des de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris i que han explicat i difós a partir del seu bloc.

L’Ajuntament de Barcelona va projectar al pla d’enllaços de 1917 un gran parc entremig d’eixos importants com la via Júlia, la Meridiana, el passeig de Valldaura i la via Favència. La idea era que aquest gran parc portés directament a la serra de Collserola. Aquest pla va quedar suspès fins que un pla comarcal de 1953 el reactiva i s’aprova la construcció del parc al torrent de la Guineu  l’any 1962. La fotografia mostra l’aspecte d’aquest torrent en aquella època, abans de començar les obres. S’hi aprecia la bòvila, el pas dels torrents de Canyelles i de Valent, i travessat horitzontalment, dues línies d’aqüeductes, la del Baix Vallès i la de Dosrius. A més, els propis veïns havien anat obrint camins des de Verdun i les Roquetes per accedir als terrenys de la Guineueta Vella i el Mental.

El futur parc comença a construir-se en paral•lel amb el polígon de la Guineueta. Un nom triat en referència a la masia de Can Guineueta, que estava situada a la zona. Obra dels arquitectes Joaquim Casamor i Antoni Riera i l’enginyer Albert Serratosa, el parc dibuixa camins entre zones ben diferenciades. Una primera més planera dominada per l’escultura de la Guineu i un llac. A continuació una gran plaça, escenari d’actes populars, culturals, polítics i reivindicatius. I una part final costeruda i boscosa que porta fins a la via Favència i la serra de Collserola.

El parc es va obrir l’any 1968, per tornar-se a tancar i reformar fins a la inauguració oficial i definitiva el 6 de desembre de 1971. En aquell moment es bateja amb el nom de Jardins de ‘San Juan de Puerto Rico’, però amb el temps el nom  queda substituït pel de parc de la Guineueta. Un espai de més de 6 hectàrees que va proporcionar als veïns un lloc per passejar, descansar i on els nens podien jugar.   A més, és un espai de trobada molt important per a les entitats de Nou Barris, ja que aquí s’hi celebra cada any La Cultura Va de festa (la fira de les entitats del districte), l’Aplec de les Roquetes i el Dia d’Andalusia, entre d’altres trobades importants.

 

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies