Els Tallers del Nord (1947)

Fotografies que testimonien el passat de Nou Barris

Aquest estiu recuperem algunes de les fotografies que il·lustren alguns dels capítols del nostre districte. La majoria són fotografies d’indrets, esdeveniments i veïns que han recopil·lat, conservat des de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris i que han explicat i difós a partir del seu bloc.

La fotografia mostra l’activitat  a l’interior dels “Talleres Generales de Material y Tracción de la Estación de San Andrés”, més coneguts popularment com els tallers del Nord. Aquests tallers van ser construïts a la segona dècada del segle XIX per donar servei a la línia Barcelona-Saragossa, impulsada pels germans Girona, que tenia l’origen a l’Estació del Nord i que va arribar a la capital de l’Aragó el 1861. Es van fer als terrenys de la masia de Can Dragó, just a tocar de l’actual Meridiana. Precisament per aquest motiu, un cop enderrocats els tallers,  els equipaments esportius que s’hi va construir amb l’impuls dels jocs olímpics (el llac, el camp de futbol de l’Alzamora, les pistes d’atletisme i el poliesportiu Palestra) es va anomenar parc esportiu Can Dragó.

Aquests tallers, juntament amb els de Valladolid foren els més grans d’Espanya a la seva època. Dins les grues-pont eren capaces d’aixecar una locomotora sencera, que pesava entre 3000 i 5000 tones –o les seves parts més pesades, com la caldera- i las màquines-eina, amb motors independents. Això va produir una distribució més racional dels tallers per poder ser aprofitades aquestes millores de cara a la major optimització del material ferroviari, doncs no calia canviar de taller per realitzar les diferents operacions.

La progressiva electrificació de la xarxa ferroviària va provocar el seu tancament a finals dels anys 70.

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies