El local de Lola no estás sola reobre després de sis mesos amb un augment de dones ateses

L’entitat reivindica la necessitat de ser reconegut com a servei essencial en l’atenció al sensellarisme femení

L’associació Lola no estás sola ha reobert les portes del seu local després de gairebé sis mesos. Es tracta d’un espai que ofereix un punt de trobada, assessorament i acompanyament a dones sense llar, al mateix temps que hi troben productes d’higiene, roba i un lloc on dutxar-se i fer la bogada. L’entitat fa mesos que reclamava tornar a obrir, però en no ser considerada servei essencial, no ho ha pogut fer fins ara. Han notat, diuen, un increment de la demanda, ja que consideren que la covid ha fet aflorar moltes situacions de sensellarisme femení.

Lola no estás sola va engegar per oferir suport i un espai segur a les dones sense llar, tant les que viuen al carrer com les que s’amaguen a infrahabitatges o a pisos on viuen situacions de violència de gènere o assetjament per evitar acabar al carrer. Durant la covid l’entitat no ha deixat de col·laborar amb l’administració i amb aquelles dones amb qui mantenia el contacte, però no van rebre permís per reobrir el local fins que es va assolir la nova normalitat. Sí que van continuar la col·laboració amb Serveis Socials i van mantenir obert el pis on hi conviuen quatre dones que no tenien llar. Ara, però s’enfronten a un doble repte: atendre l’increment de dones que hi arriben i garantir l’estabilitat de l’entitat.

D’una banda, han detectat que el confinament ha impulsat més dones a sortir de situacions incòmodes o de violència en l’àmbit domèstic. I les perspectives és que de mica en mica continuïn arribant més casos al local. “Quan parlem de tot el sensellarisme de portes endins, de dones que es troben amb situacions molt complicades dins de casa, la covid ha fet que aflorin i s’incrementin.”-explica Clara Naya, de Lola no estás sola. Les raons són la convivència complexa durant el confinament  i la precarietat laboral d’aquestes dones empitjorada amb l’aturada de l’activitat.

Al local les dones troben assessorament i suport emocional, un espai segur. També poden accedir als serveis com les dutxes o rentadores i els productes d’higiene com  desodorants o compreses, així com roba, procedents majoritàriament de donacions. L’associació ha adaptat els diversos espais i serveis a les mesures covid. Només hi ha una cosa que se’ls hi fa difícil: “Quan una dona t’està explicant segons quina situació moltes vegades una manera d’acompanyar-les és abraçar-la, compartir amb ella aquell moment i això ara mateix no ho podem fer.”, afirma Clara Naya. Per això valoren opcions com les d’emprar mascaretes transparents, per no amagar el somriure i l’expressió.

D’altra banda, el confinament els ha fet veure la necessitat de garantir una major estabilitat per al projecte a través del finançament i del seu reconeixement com a servei essencial. Ara mateix tenen assegurada la subvenció fins al desembre i, tot i ser en un espai cedit per l’Ajuntament i col·laborar amb Serveis Socials, no van rebre permís per reobrir el local fins que van deixar enrere les fases de confinament. Per això tenen prevista una reunió a finals d’aquest mes amb l’Ajuntament per clarificar el futur pressupostari i la seva declaració com a servei essencial.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies