Les escoles Timbaler del Bruc i Sant Joan de la Creu estrenen pintures que potencien la serenitat

Els nous colors eviten les tonalitats estridents per potenciar l’amplitud, serenitat i lluminositat

Demà arribarà el dia tan desitjat per tants nens i nenes: la tornada a l’escola. En el cas de 16 centres de Barcelona, els alumnes descobriran nous colors a les parets d’aules i passadissos. En aquests equipaments, el  Consorci d’Educació de Barcelona ha dut a terme aquest estiu un pas més del Pla de pintures i revestiments, finançat per l’Ajuntament de Barcelona. Aquest any ha estat una inversió municipal de prop de 2,6 milions d’euros, que se sumen als invertits els darrers anys en altres centres, ja que des de l2016 fins ara s’han pintat un centenar de centres, i encara queden prop d’un altre centenar per restaurar. En el cas de Nou Barris, les darreres setmanes s’han pintat els espais de l’escola Timbaler del Bruc, a Vilapicina i la Torre Llobeta, i al Centre d’Educació Especial Sant Joan de la  Creu, a Ciutat Meridiana. Precisament les imatges de l’abans i el després que podeu veure sobre aquestes línies pertanyen al Sant Joan de la Creu.

No es tracta d’una pintura habitual, sinó que el projecte ha estat seleccionat l’any 2019 i finalista el 2020 del premi de disseny FAD per la manera d’utilitzar els color per aconseguir una millora de la sensació d’amplitud, serenitat i lluminositat dels espais. La idea és que aules, vestíbuls i passadissos siguin més motivadors i facilitadors de l’aprenentatge i que aquesta es mantingui al llarg dels anys. Per això, s’utilitzen colors neutres i es fa un anàlisi dels diferents espais amb l’objectiu de donar una sensació de més amplitud i més serenitat.

El programa està dissenyat amb dos grans objectius. D’una banda, la dignificació dels edificis escolars com a equipaments públics importants per a la ciutat, tant per als seus usos educatius en horari lectiu com per a usos socials i comunitaris més enllà del temps escolar. De l’altra, l’establiment d’uns paràmetres cromàtics concrets que es comencin a aplicar a partir d’ara a tots els centres on s’actuï. En aquest sentit, el programa s’ha dissenyat defugint dels colors estridents habitualment associats a espais infantils per donar protagonisme als materials, les textures i l’aprofitament de la llum natural i artificial per accentuar la serenitat i el confort. Es tracta d’harmonitzar l’entorn amb el projecte educatiu del centre, com també passa amb els complements d’altres actualitzacions, com ara el mobiliari dels centres. Al llarg de tot el procés les propostes són treballades i consensuades amb la direcció del centres.
L’objectiu és aconseguir la màxima sensació d’amplitud, serenitat i lluminositat, fent prevaldre la pacificació visual dels espais enfront de l’anomenada “contaminació cromàtica”. Això no significa l’absència de color, però sí que el color es concentri en els detalls. A partir dels elements de l’edifici amb un color determinat (fustes, paviments, revestiments ceràmics o petris…) s’ha proposat per a cada centre una gamma cromàtica càlida, domèstica i tranquil·la que aporti confort i benestar.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies