Comencen les sancions per als vehicles sense etiqueta ambiental

L’emergència sanitària ha retardat fins avui l’inici de les multes als cotxes i motos no aptes per circular per la ZBE

L’Ajuntament va activar el passat 1 de gener la zona de baixes emissions (ZBE) a la ciutat amb l’objectiu de reduir-ne la contaminació atmosfèrica en favor de la salut pública, reduir el volum del trànsit i, alhora, fomentar el canvi cap a una mobilitat més sostenible. Amb aquesta i altres mesures es pretén reduir en quinze anys un 30% de les emissions de contaminants a l’atmosfera, principalment de diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió (PM10). Amb la ZBE es calcula que es redueixin les emissions de NOx i PM10 fins a un 31% i un 39%, respectivament.

L’entrada en vigor de la ZBE preveia una sèrie de sancions que no es van arribar a activar a causa de l’emergència sanitària per la covid-19. Avui aquest ajornament expira i els vehicles que no siguin aptes per circular per la ZBE en els horaris establerts poden ser sancionats amb multes a partir de 100 euros, i que poden incrementar-se en un 30% en cas de reiteració.

A partir d’avui, per la ZBE Rondes Barcelona no poden circular els vehicles més contaminants, que serien els que no han obtingut l’etiqueta ambiental de la DGT (0, Eco, C i B) els dies feiners entre les 7 i les 20h. Serien els cotxes de benzina anteriors a la norma Euro 3 (habitualment, matriculats abans del 2000) i els dièsel anteriors a la norma Euro 4 (habitualment, matriculats abans del 2005 o 2006). També queden excloses de la ZBE les motocicletes i ciclomotors anteriors a la norma Euro 2 (habitualment matriculats abans del 2003).

Les persones titulars dels vehicles que no són aptes per circular per la ZBE poden demanar autoritzacions de 24 hores (amb un màxim de deu dies l’any) al web zbe.barcelona.  A més, les persones en tractament mèdic que necessitin desplaçar-se amb el seu vehicle per dirigir-se a un centre mèdic caldrà que es registrin prèviament en el web zbe.barcelona i hi aportin la documentació necessària. Alhora, els vehicles sense distintiu ambiental que circulin per la ZBE per una urgència mèdica podran sol·licitar l’autorització en un termini de tres dies des que s’hagi comès la infracció.

Pel que fa als vehicles professionals destinats al transport de mercaderies i al transport de passatgers disposen d’un temps de moratòria, amb ampliació especial segons el tipus de vehicle, per adoptar energies menys contaminants. Les moratòries serien les següents:

Furgonetes (N1): fins a l’1 d’abril del 2021.
Vehicles pesants, camions i autocars petits (N2, N3 i M2): fins a l’1 de juliol del 2021.
Autobusos i autocars (M3) destinats al transport collectiu: fins a l’1 de gener del 2022.

A banda d’aquestes moratòries, hi ha una sèrie de vehicles exempts de la mesura: els vehicles de persones amb mobilitat reduïda; els de serveis d’emergències; els de serveis essencials (mèdic o funerari); i els vehicles singulars: grues, unitats mòbils de ràdio i televisió, vehicles laboratori, vehicles taller, vehicles per a fires, vehicles condicionats per a la venda o exposició d’articles, vehicles amb cambres de refrigeració i formigoneres.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies