50 anys de les associacions de veïns a Nou Barris

El moviment ciutadà ha estat un factor clau en la transformació dels barris

Nascudes a la tardor del franquisme, les associacions de veïns es converteixen en un agent clau en la transformació del barris del districte. L’11 d’abril de 1970 es formalitzava oficialment a Nou Barris la primera associació de veïns. El moviment veïnal sorgeix de la necessitat de dignificar uns barris amb moltes mancances. “Estem parlant de barris que es van autoconstruir el clavegueram, amb manca de serveis essencials, gairebé sense transport, etc.”, puntalitza Pep Ortiz, membre de la Coordinadora d’Entitats i Associacions de Veïns de Nou Barris.

Les associacions han volgut dedicar aquest any a celebrar el 50è aniversari amb una edició especial del Clatellot, la revista que des de fa 8 anys recull les demandes i preocupacions dels diferents barris. També amb la col·laboració de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris que ha preparat passejades presencials i virtuals per explicar des dels carrers les lluites veïnals que han transformat els barris.

Sense aquestes lluites ciutadanes no hauria estat possible aconseguir bona part d’aquests canvis. “Si fem una mirada enrere per recordar com era fa 50 anys Nou Barris, veurem tot el que hem fet. – recorda Pep Ortiz- Han estat anys de lluita, assemblees i reivindicacions. Sense el moviment ciutadà de les associacions de veïns molt difícilment tindríem el Nou Barris actual, amb les coses bones i dolentes.”

A Nou Barris la unió sempre ha fet més força. Per aquest motiu les associacions de veïns del districte han treballat conjuntament en moltes lluites. És el cas de les lluites que s’han unificat a partir de la Coordinadora d’Entitats i Associacions de Veïns de Nou Barris. També campanyes com la de 9Barris Cabrejada va demostrar la força de totes les entitats del districte.

El futur de les associacions passa ara per rejovenir les entitats amb les noves generacions. “Ara estem passant una mala ratxa, però això pot canviar en un no res – comenta Antonio Silva, membre de la CAVNB i l’arxiu – El moviment associatiu no està en crisi, en el moment que falti un fanal la cosa es pot tornar a reactivar. El moviment associatiu és una escola que no es pot deixar perdre, perquè és l’escola del carrer.”

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies