30 anys de l’esfondrament del bloc del carrer Cadí

El Turó de la Peira ja va tancar el capítol de l’aluminosi, però no oblida

Fa 30 anys, el barri del Turó de la Peira va descobrir què era l’aluminosi. Un bloc del carrer del Cadí queia i es deixava al descobert un problema de construcció que ha fet canviar bona part del barri amb noves edificacions que han substituït les més afectades. Ara, el barri és ben diferent i molts dels nous veïns no coneixen aquest capítol de la història.

Alguns veïns recorden la matinada d’aquell 11 de novembre de 1990 quan el sostre d’un àtic del carrer del Cadí va caure. Els cambrers del bar dels baixos se salvaven amagant-se sota el taulell. “Es veia que en alguns balcons hi havia escrostonaments i es veien els ferros”, recorda Antonio Silva, president de l’AV del Turó de la Peria. “Quan al carrer del Cadí 33 es va esfondrar una escala i va morir una veïna, allà ja vam començar a saber que tot el Turó de la Peira estava afectat per l’aluminosi.”

Les presses dels anys 50 per construir molt i el més aviat possible van empènyer  la constructora de Sanahuja a utilitzar un ciment més ràpid, però que amb el temps va derivar en aluminosi. “La responsabilitat és el senyor Sanahuja que va ser el que va construir el Turó de la Peira, per guanyar diners ràpidament, va fer servir ciment aluminós a les vigues.”, denuncia Silva. La indignació i la mobilització veïnal davant l’esfondrament que va deixar una víctima va obligar a les administracions a rehabilitar íntegrament el barri. A partir dels 90, els veïns es van haver d’acostumar a conviure amb puntals, a les rehabilitacions o a la llarga espera d’un reallotjament en un edifici nou. “Eren gairebé 4.000 habitatges, uns 5.000 si comptem els locals, que estaven tots podrits. S’han fet 8 blocs nous i la resta del barri s’ha rehabilitat.”, explica Silva.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies