Tot a punt per començar la rehabilitació interna de l’església del Mental

L’Ajuntament ha enllestit ja les obres d’estabilització de l’estructura i recuperació de la façana

L’església de Sant Rafael, també coneguda com l’església del Mental, ha enllestit la primera fase de la seva rehabilitació. L’Ajuntament ha acabat ja les obres que han estabilitzat i impermeabilitzat l’estructura, a més d’eliminar les esquerdes i retornar l’esplendor a la façana. També s’ha tancat el porxo d’accés amb vidres i s’ha habilitat com a vestíbul. Les cobertes s’han reconstruït amb sistemes similars als originals i amb les teules també originals per no modificar la imatge autèntica.

Ho ha fet l’Ajuntament perquè es tracta d’un edifici patrimonial i catalogat de propietat municipal. L’interior el condicionarà l’Arquebisbat, que tindrà la cessió d’ús com a parròquia de Sant Rafael. Però tot el procés estarà supervisat per una comissió mixta de les dues institucions. L’Església ja està tramitant les llicències per començar les obres però abans que s’iniciïn, hem pogut entrar i descobrir en exclusiva l’estat de l’interior del temple. El projecte de rehabilitació restaurarà els murs, sostres i columnes. També es renovarà el paviment per impermeabilitzar el terra, al mateix temps que es reaprofitarà i recuperarà les rajoles hidràuliques que se’n conserven. Tota la decoració també anirà a càrrec de la institució religiosa.

L’Arquebisbatcondicionarà l’interior, i més endavant restaurarà les pintures sobre tela que lluïen sobre l’altar i recuperarà els vitralls. A l’inici de la rehabilitació es van retirar, amb totes les precaucions, els antics vitralls, que representaven a cadascun dels apòstols. A hores d’ara, l’Ajuntament ha tancat les finestres amb una estructura ja preparada per acollir els vitralls un cop es restaurin. El sistema segueix els protocols europeus per aquest tipus d’intervencions, ja que protegirà els vitralls i els ploms de les inclemències meteorològiques. Pel que fa a les pintures, encara es poden entreveure a l’absis.

L’església de Sant Rafael va tancar el 1986 i va caure lentament en la degradació. Després d’un parell d’iniciatives per rehabilitar-la (una d’elles, als noranta, proposava convertir-la en un restaurant), finalment el febrer de l’any passat van començar les obres, gràcies a un acord entre Arquebisbat i Ajuntament. Un cop recuperat l’edifici, serà la nova seu de la comunitat de la parròquia de Sant Rafael, ubicada actualment en un edifici proper en molt mal estat i amb moltes deficiències. L’Arquebisbat també construirà uns metres darrere l’església unes noves oficines parroquials que seran cobertes de zona verda. I tot plegat es veurà envoltat d’una nova urbanització que donarà més protagonisme a l’església, que forma part del catàleg de Patrimoni Històric.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies