L’Ajuntament estudia la Ponderosa i la Vallbona del futur

La idea inicial seria un ecobarri amb un projecte socioeconòmic i educatiu al voltant dels recursos naturals de la zona

Sembla que hi ha esperança per a la Ponderosa, la darrera gran finca agrícola de Barcelona, situada a Vallbona. L’Ajuntament dona per caduc el pla de 2009, que qualificava com a ARE (Àrea Residencial Estratègica) la finca de la Ponderosa, i hi preveïa uns dos mil habitatges i equipaments. No es perdien tots els horts però quedaven minimitzats. Ara l’Ajuntament revisa el pla director per al barri i estudia quin ha de ser el seu futur. “Sens dubte ha de ser un ecobarri-afirma Xavier Marcé, regidor de Nou Barris- Hi ha d’haver tot un pla que tingui en compte totes les peces del barri, des de la Ponderosa, el rec Comtal, el Besòs, a la peça de la Granja del Ritz i la resta del barri, i es doti a Vallbona d’un projecte socioeconòmic i un programa educatiu i formatiu. Voldríem que Vallbona sigui un barri emblemàtic a nivell de ciutat, de país i fins i tot europeu”. La intenció és que Vallbona esdevingui una mena d’ecobarri, que aprofiti de forma social i educativa l’existència de la zona agrària, el Besòs i l’únic tram viu i visible del rec Comtal. Això es voldria traduir en formació i en ocupació.

Aquesta visió de futur es podria presentar a partir del març. Abans, però, des de Districte de Nou Barris s’està a l’espera de dos documents imprescindibles per posar-se a dibuixar els nous plans per a Vallbona. Un és el projecte executiu del soterrament de les vies del tren, que ara mateix separen les cases del Besòs i creuen el barri i la Ponderosa. Cal  comprovar-ne la incidència sobre els terrenys. I l’altre és l’informe d’inundabilitat de la zona pel cabdal del riu Besòs. Aquest darrer informe influiria directament en la possibilitat d’edificar, tant habitatges com equipaments. I és que no es renuncia a construir-hi un cert nombre de pisos per tal de poder dotar el barri de nous equipaments, ja que aquests venen condicionats a tenir un cert nombre de població i ara mateix el padró de Vallbona és insuficient. Un altre punt a salvar serà com es fan públics els terrenys de la Ponderosa que, a hores d’ara, són a mans de diversos propietaris.

Es tractaria a priori d’una bona notícia per al moviment veïnal i associatiu que reclama des de fa temps la conservació de la Ponderosa i el rec Comtal, per la seva rellevància històrica, però també natural i de singularitat del barri. L’octubre de 2019 van entrar una petició formal en aquest sentit, impulsada per l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris, a l’OAC de Nou Barris, i amb representants de la Coordinadora d’AV i Entitats del districte, així com de l’AV de Can Sant Joan, el barri veí de Montcada, que connecta amb Vallbona a través del caminet del rec Comtal. De fet, l’Ajuntament de Montcada també s’ha implicat en el projecte i hi ha hagut reunions i diàleg entre les dues administracions en aquests darrers mesos. Des de Districte Nou Barris, Xavier Marcé assegura que s’ha de buscar la forma de relligar els dos barris, donada la situació de barri transfronterer de Vallbona, i aprofitar l’oportunitat per obrir-lo a la ciutat i a altres municipis.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies