Aprovat inicialment el nom de Jardins de Pilar Espuña

El ple de Nou Barris també ha donat el primer vist-i-plau al passatge dels Tallers del Ferrocarril del Nord

La sessió plenària del districte ha aprovat amb el vot positiu de tots els partits polítics, excepte una abstenció, els noms proposats per a dos espais del Turó de la Peira i Porta. El primer és el dels Jardins de Pilar Espuña, per a l’interior de l’illa compresa entre els carrers de Sant Iscle i el Doctor Pi i Molist (a la imatge). Es tracta d’una zona completament renovada, amb l’enderroc de l’antiga pista de futbol sala del Montsant i la piscina del Turó de la Peira, per donar a pas a una zona enjardinada amb jocs infantils i el nou poliesportiu del barri.

El nom va sorgir a proposta de l’associació de veïns, per retre homenatge a Pilar Espuña Domènech (Barcelona, 19 de juny del 1928 – 6 de maig del 2010), activista veïnals, feminista i militant obrera cristiana. Va començar la seva trajectòria a l’Hermandad Obrera de Acción Católica (HOAC) el 1966, el qual va presidir el 1969, i es va convertir així en la primera dona a ser escollida per al càrrec. Va militar posteriorment en diversos partits polítics (PSUC, MCC, PCC i Esquerra Comunista) i associacions eclesials (Fraternitat Jesús Càritas i HOAC). Veïna del Turó de la Peira, hi va impulsar una de les primeres vocalies de dones. L’any 1987, va fundar i presidir el grup Dona i Presó, per lluitar per la millora de les condicions de vida de les recluses.

El segon nom aprovat va ser el del passatge dels Tallers del Ferrocarril del Nord per al carrer que connecta l’avinguda de Rio de Janeiro amb el carrer d’Andreu Nin, entre els centres comercials de Som Multiespai (l’antic Heron City) i El Corte Inglés, així com de la UNED. El nom vol recordar l’existència entre mitjans del segle XIX i fins a finals dels setanta, dels tallers de la Renfe a la zona. Aquests tallers ferroviaris es van construir en el seu moment en terrenys de la masia de Can Dragó i van arribar a ser uns dels més grans de tot Espanya. Van acabar tancant-se en electrificar-se la línia Barcelona-Saragossa. Al noranta, amb motiu dels Jocs Olímpics, es va transformar la zona en el Parc Esportiu de Can Dragó, en record de l’antiga masia. Els terrenys restants es van anar convertint en oficines, la UNED i els centres comercials, entre altres.

Ara aquests dos noms hauran de refrendats al ple de ciutat per arribar a Nomenclàtor i si surt endavant, fer-se oficial amb les corresponents plaques identificatives.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies