Dijous, maig 23, 2024
Ciutat MeridianaSocietatTorre BaróVallbona

Un pla integral de salut mental per a la Zona Nord de Nou Barris

L’Ajuntament prolonga el pla de xoc davant les conseqüències psicològiques i emocionals de la crisi de la covid-19

Fa temps que des de l’AV Ciutat Meridiana s’assenyala que la salut mental dels veïns i veïnes es veu cada cop més afectada a causa de diverses raons, entre les quals hi ha la incertesa, els problemes econòmics i la sobrecàrrega de cures que ha comportat la covid-19, a més d’un problema tan enquistat com és el de l’habitatge i els desnonaments que es viuen o s’aturen constantment a la zona. Ciutat Meridiana compta des de fa any amb el projecte Sísifo, de suport psicològic, que cada cop té més feina.

Arran l’esclat de la pandèmia, l’Ajuntament va impulsar un Pla de xoc en salut mental a la ciutat  davant l’augment dels casos de trastorns de l’alimentació, el consum de psicofàrmacs o bé les atencions a persones amb crisis d’angoixa, a més d’un augment de trucades  relacionades amb temptatives de suicidi (sovint conseqüència de la falta de socialització que han imposat les restriccions sanitàries). Ara s’ha anunciat que es prolonga el pla de xoc amb una inversió de 3 milions d’euros en mesures per a tota Barcelona. Entre elles, hi destaca la creació d’un pla integral de salut mental a la Zona Nord de Nou Barris, que obrirà pas als que es posaran en marxa en altres tres zones de la ciutat.  Per tal de treballar en la prevenció i millora de la salut mental, es definirà amb la Taula de Salut Mental del districte, on hi són representats pràcticament tots els agents del territori pel benestar emocional dels veïns i veïnes.

Pel que fa a la prevenció del suïcidi, es posarà en marxa un servei de missatgeria instantània amb equips especialitzats per atendre adolescents i joves, i també es crearà una aplicació mòbil amb continguts i informació pràctica per a la prevenció del suïcidi. Aquestes iniciatives se sumen al servei telefònic gratuït per prevenir el suïcidi (900 925 555), que funciona les 24 hores del dia. Cal destacar que  durant 2020 els episodis de conducta suïcida han augmentat un 27,1% entre infants i adolescents; i les trucades al Telèfon de l’Esperança s’han disparat un 77 %.  A Catalunya, entre el 2019 i el 2020, la temptativa de suïcidi ha augmentat entre els menors de 18 anys: de 473 intents de suïcidi el 2019 a 601 el 2020.

Per donar suport psicològic a la població adulta, es crearan sis punts d’atenció, vinculats als centres de salut mental per a adults, que es desplegaran als barris amb els indicadors socioeconòmics més desfavorits. Seran espais oberts, sense cita prèvia, similars als punts d’atenció del programa Konsulta’m per a joves com el de Nou Barris. També s’impartiran cursos i tallers per a la millora del benestar emocional.

Per reconèixer i detectar des del teixit comunitari casos de malestar emocional, els districtes oferiran una formació bàsica en salut mental dirigida a monitors i monitores de lleure, casals, menjadors i espais esportius i a les persones voluntàries en entitats i associacions de barri.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies