Dijous, maig 23, 2024
Nou BarrisSocietat

Comença la campanya de prevenció d’incendis al parc de Collserola

Un cinquè incendi va cremar ahir unes 10 hectàrees a la carretera Alta de les Roquetes, a tocar de Canyelles

A l’estiu augmenta el nombre de visitants al parc de Collserola i el nivell de risc d’incendi és més alt. Precisament ahir un incendi va tornar a cremar Collserola. És el cinquè foc en poc més d’un mes en aquesta zona boscosa que hi ha tocant a Canyelles, concretament a la carretera Alta de les Roquetes. Un fet preocupant. A la campanya passada es van produir nou incendis forestals, que van afectar més de 0,2 hectàrees de terreny. Com cada any, ja  s’ha activat un dispositiu dels Bombers de Barcelona per realitzar tasques preventives contra incendis a les zones del parc de Collserola que pertanyen a la ciutat. La campanya estarà activa fins a mitjan setembre.

A finals del mes d’abril ja es va iniciar la precampanya forestal, i el 28 de maig es va posar en marxa el Parc de Bombers de Vallvidrera per tal d’obtenir un accés ràpid a la zona forestal i reduir el temps de resposta en cas d’incendi. Durant aquests mesos, els bombers ja han dut a terme actuacions de prevenció, que ara s’amplien al màxim nivell amb l’entrada dels mesos de més calor.

Les tasques preventives de la campanya es duran a terme en tres zones de cobertura bàsiques de la serra de Collserola, on es faran recorreguts diaris:

 • Parc de Vallvidrera, entre la zona del turó del Forat del Vent i la carretera de Santa Creu d’Olorda.
 • Parcs de la Vall d’Hebron i l’Eixample, als entorns de la carretera de les Aigües, la carretera de Vallvidrera i els barris del vessant nord del túnel.
 • Parc de Sant Andreu, a la zona de la carretera Alta de les Roquetes, Torre Baró, la carretera del Cementiri i Ciutat Meridiana

 

Els dispositius desplegats faran dos tipus d’actuacions permanents:

 • Reconeixements i recorreguts diaris: reconeixement dels accessos, identificació dels camins i comprovació del seu estat i revisió dels recursos hidratants d’incendis.
 • Reguardes preventives, que s’activen d’acord amb les alertes prèvies decretades segons la velocitat del vent, la humitat relativa i la temperatura mitjana. Quan s’activen, es mobilitzen efectius i s’instal·len punts fixos de vigilància durant les hores de més risc d’incendi.

Es realitzaran simulacres a la zona forestal, i la Guàrdia Urbana també activarà un dispositiu a les zones forestals dels districtes implicats, amb patrullatges preventius als barris de muntanya, en torns diürns i nocturns.

Aquest any, a més, l’Ajuntament ha engegat una campanya de comunicació dirigida a les persones que resideixen a les zones forestals o les visiten per tal d’incidir en la col·laboració per mantenir aquests espais lliures d’incendis i fer un bon ús de l’entorn, a més d’explicar com actuar en cas d’incendi forestal.

Com protegir-nos dels incendis forestals?

La majoria d’ignicions que es donen a Collserola són d’origen antròpic, és a dir, degudes a activitats humanes. La nostra implicació i les nostres actuacions en l’estada al medi forestal són, per tant, clau per evitar l’aparició d’incendis forestals:

 • No s’ha de llençar cap element que pugui comportar una ignició (burilles mal apagades, llumins, petards…) al bosc o en zones pròximes.
 • Està prohibit, entre el 15 de març i el 15 d’octubre, realitzar treballs forestals o actuacions que puguin generar guspires a menys de 500 metres de la massa forestal. Això inclou la prohibició de cremar residus i fer barbacoes. Només es permet fer barbacoes en infraestructures d’obra, amb mataguspires, tancament a tres parets que arribin al mataguspires i sempre que no hi hagi una prohibició expressa. En cas de realitzar una barbacoa, cal recollir les cendres adequadament.
 • Cal col·locar mataguspires a les xemeneies.
 • No s’ha de deixar cap tipus de deixalla al bosc. Poden ser una font d’ignició.
  Consulteu en aquest enllaç què cal fer en cas d’incendi forestal o com cuidar l’entorn de casa nostra en cas que visqueu en zones pròximes al bosc.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies