Surt a licitació la rehabilitació de Can Valent

Les obres, que arrosseguen cert retard, s’han pressupostat en prop d’un milió d’euros

Finalment, després de molts i molts anys de reivindicacions veïnals, la rehabilitació de la masia de Can Valent és més a prop. Fa uns dies va sortir a concurs la licitació de les obres, pressupostades en prop de 900.000 euros, sense IVA per tornar la vida a aquesta masia del segle XVI-XVII. Amb aquesta inversió s’ha de consolidar l’estructura, molt malmesa després de prop de 40 anys d’abandó i d’haver patit més d’un incendi. Les actuacions preveuen sanejar el parament (tàpia, pedra i els elements ceràmics), pintar a la calç o arrebossar parets, consolidar i restaurar les zones malmeses i les esquerdes, reconstruir els trams malmesos segons els existents,  i restaurar el rellotge de sol de la façana, on també es reincorporarà la barra i es refarà el marcatge de les línies horàries. El disseny preveu que dins de l’edifici s’hi plantin un parell d’arbres.  Tot això a banda de tots els elements referents als serveis i la seguretat, a més de la instal·lació d’un ascensor.

 

 

El projecte és un dels punts inclosos dins l’acord pressupostari de 2021 entre el govern municipal de BeC i PSC amb ERC. En aquell moment es va pactar que les obres comencessin abans de finals d’any però el projecte ha patit alguns endarreriments que des de la regidoria de Nou Barris es justifiquen amb “la necessitat d’actualitzar el pressupost” necessari per a la rehabilitació del casalot. Aquesta actualització ha suposat un increment “lleu” però ha obligat a ajornar les obres fins d’aquí a uns mesos, ja al 2022.

Ja hi ha hagut diversos intents d’actuar a la masia, però fins ara tots havien quedat en res. Fa dos anys, l’Ajuntament ja va avaluar en un estudi el cost de la rehablilitació de Can Valent en uns 700.000 euros, però no hi va haver pressupost. En els darrers vint anys també s’ha posat sobre la taula la recuperació de l’edifici, patrimoni del passat rural del districte, però sempre van sorgir problemes, com la qüestió dels usos que podria tenir un cop reparada. El fet de tenir tan a prop el Cementiri de Sant Andreu limitava molt els usos que podia tenir. De fet van ser diverses les opcions que s’han apuntat en tots aquests anys, des d’un tanatori a una escola de jardineria. Ara s’ha posat en marxa un procés participatiu per definir quin ha de ser, definitivament, l’ús de la masia de Can Valent. Un procés que s’espera que es pugui resoldre en els propers mesos.

 

Més de 500 anys d’història

La masia de Can Valent, també coneguda com Can Pere Valent, es va construir al voltant dels segles XVI i XVII. Srgons alguns estudis, els constructors van aprofitar una torre de defensa medieval que hi havia a l’indret, que devia ser dels segles XI o XII. A partir d’aquesta torre es va començar a bastir la masia, que molt probablement ha arribat als nostres dies amb alguna remodelació. El darrer propietari de la masia va ser el jardiner Sebastià Padrós, que a mitjan anys 60 conreava plantes ornamentals i es dedicava a l’horta. En morir, la seva vídua va vendre la casa a la constructora Sala Amat. Aquesta empresa va intentar enderrocar la masia, però l’Ajuntament els ho va prohibir i va fer que en reconstruïssin els murs malmesos. L’empresa va complir l’ordre, però no va respectar la tipologia de l’edifici i hi va emprar maó modern. Entre els anys 1970 i 1980 la constructora va utilitzar la masia com a magatzem, fins que l’Ajuntament no la va expropiar, l’any 1985.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies