La recuperació de l’església del Mental, en pausa

L’Arquebisbat de Barcelona no té pressupost per rehabilitar internament el temple

Les tanques envolten l’església del Mental sense que hi hagi cap mena d’activitat des de fa més d’un any. Per fora, sembla totalment acabada. Per dins, però, el temple resta en espera que l’Arquebisbat restauri i condicioni l’interior d’un temple que va tancar les portes al 1986, quan es va clausurar l’Institut Mental de la Santa Creu. Les obres a l’interior no tenen ara mateix data d’inici d’obres, ja que l’Arquebisbat assegura que, ara, no té pressupost per afrontar les obres.

L’Arquebisbat, doncs, ha deixat en pausa una rehabilitació molt esperada pel veïnat i per l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris, i que va arrencar després d’un acord entre la institució eclesiàtisc i l’Ajuntament de Barcelona. Fa dos anys l’Ajuntament va iniciar les obres i, tot i la pandèmia, ha reforçat una estructura molt afectada per les humitats i els tèrmits, ha renovat la teulada i ha rehabilitat les façanes, esborrant en el procés totes les esquerdes de 35 anys d’abandó. També va retirar les vidreres i en va col·locar uns finestralls que permetran instal·lar de forma segura i protegida els vitralls un cop restaurats. Totes aquestes actuacions les va dur a terme perquè l’edifici és propietat municipal i, a més, està catalogat com un element del patrimoni històric de Nou Barris.

Amb l’acord amb l’Arquebisbat, aquest obtenia una cessió d’ús per traslladar activitats de la parròquia de Sant Rafael, situada a pocs metres. El pla urbanístic, a més, els permet construir unes oficines i espais semisoterrats darrere l’absis. La coberta d’aquest equipament seria una nova plaça i zona verda per a la Guineueta. Tot això queda també en pausa.

Mentrestant, al barri la impaciència creix i els veïns comencen a plantejar-se si cal començar a buscar un ús alternatiu per al temple. “S’hi han invertit molts diners públics per rehabilitar l’església com perquè ara es quedi abandonada de nou i es torni a degradar. Pressionarem i sinó, convocarem el veïnat per pensar-hi altres usos, hi ha moltes opcions”, afirma Trini Cuesta, l’AV Guineueta.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies