Licitades les obres de rehabilitació de Can Valent

Les tasques de consolidació de l’estructura començaran els propers mesos

La masia de Can Valent ja és més a prop de recuperar part de l’esplendor passat. L’Ajuntament ja ha adjudicat les obres per prop d’un milió d’euros, que han de consolidar l’estructura, molt malmesa després de prop de 40 anys d’abandó. Una degradació que s’ha agreujat amb alguns incendis i altres actes de vandalisme. Ara, l’empresa guanyadora del concurs, Vesta Rehabilitación sl, iniciarà, si no hi ha imprevistos, la rehabilitació i consolidació en els propers mesos. Això implica sanejar el parament (tàpia, pedra i els elements ceràmics), pintar a la calç o arrebossar parets, consolidar i restaurar les zones malmeses i les esquerdes, reconstruir els trams malmesos segons els existents,  i restaurar el rellotge de sol de la façana. En el cas d’aquest element emblemàtic, a més, es reposarà la barra i es refarà el marcatge de les línies horàries.

Això pel que respecte a l’exterior. Pel que fa a l’interior, el disseny preveu que dins de l’edifici s’hi plantin un parell d’arbres i es facin algunes divisions. I és que les obres que s’han licitat ara estan pensades per evitar que la masia caigui a terra i rehabilitar l’estructura, però encara s’està treballant amb el barri i algunes entitats en l’ús que tindrà. Per tant, el condicionament interior s’ha d’acabar de definir en funció de les necessitats del projecte o projectes que aculli. Sí que s’avançarà el gruix del condicionament perl que fa a qüestions cabdals com els serveis, la seguretat i l’accessibilitat. Així, s’instal·larà un ascensor.

La masia de Can Valent havia estat llargament reivindicada per l’AV Porta i l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. Fins ara hi havia hagut algun intent de rehabilitar-la o com mínim se n’havia parlat o calculat el cost. Però mai s’havia arribat tan lluny com ara, amb un projecte de consolidació ja licitat. Ha estat possible en ser inclòs dins els punts de l’acord pressupostari de 2021 entre el govern municipal de BeC i PSC amb ERC. Després d’alguns endarreriments per causes tècniques, en treure a concurs les obres, al novembre passat, es preveïa que els treballs s’iniciessin abans de l’estiu. Un cop que ho facin la previsió és d’una durada d’uns vuit mesos.

Mig segle d’història del passat rural de Nou Barris

La masia de Can Valent, també coneguda com Can Pere Valent, es va construir al voltant dels segles XVI i XVII. Segons alguns estudis, els constructors van aprofitar una torre de defensa medieval que hi havia a l’indret, que devia ser dels segles XI o XII. El darrer propietari de la masia va ser el jardiner Sebastià Padrós, que a mitjan anys 60 conreava plantes ornamentals i es dedicava a l’horta. En morir, la seva vídua va vendre la casa a la constructora Sala Amat. Aquesta empresa va intentar enderrocar la masia, però l’Ajuntament els ho va prohibir i va fer que en reconstruïssin els murs malmesos. L’empresa va complir l’ordre, però no va respectar la tipologia de l’edifici i hi va emprar maó modern. Entre els anys 1970 i 1980 la constructora va utilitzar la masia com a magatzem, fins que l’Ajuntament la va expropiar, l’any 1985.

Podeu conèixer una mica més a fons la història de la masia i descobrir-ne fotos antigues en el vídeo que des del projecte museístic virtual Relligant Nou Barris vam dedicar a aquest element patrimonial del districte.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies