Mor Maria Antònia Canals, mestre fundadora de l’escola Ton i Guida

Canals és un referent del mètode educatiu Montessori 

Ahir dissabte l’entorn de Maria Antònia Canals va comunicar la seva mort. Ens ha deixat tot un referent de l’aplicació dels mètodes de Maria Montessori a l’educació. Uns mètodes que va portar a la pràctica al nostre districte amb la fundació de l’escola Ton i Guida, a les Roquetes, l’any 1962.

Nascuda l’any 1930 en una família de mestres que ben aviat li inculcaren els mètodes de Maria Montessori, la Maria Antònia Canals es graduà en magisteri l’any 1950 i es llicencià en ciències exactes a la Universitat de Barcelona en 1953. El 1956 treballà a l´escola Talitha i amb Marta Mata, Pere Darder, Maria Teresa Codina i d’altres, va ser una de les fundadores de l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

Com hem dit, l’any 1962 va fundar l’escola Ton i Guida, on  va renovar el model d’escola clàssica. Un esperit engrescador i innovador capdavanter als anys 60 i 70, que va marcar els nens de Verdum i les Roquetes, uns barris mancats en aquella època de tot tipus de serveis. La solidaritat, la integració social i l’intent de millorar l’entorn eren els valors principals d’aquesta l’escola. Els alumnes feien sortides, estudiaven assignatures com plàstica o música i podien expressar-se en català. La creativitat d’aquesta escola impregnava fins i tot les matemàtiques, ja que, per exemple, els alumnes aprenien a multiplicar fent servir sistemes alternatius a les taules. Tot plegat engrescava l’alumnat i feia més fàcil l’aprenentatge. “A l’aula teníem gerres de vidre, no de plàstic -ens va explicar l’any 2015 Maria Antònia Canals- si queia i es trencaven, els infants també aprenien que havien d’anar amb compte”.

El nom de Ton i Guida de l’escola no va ser casual. Al conte, els personatges del conte de Hansel i Gretel -traduïts al català- enfronten molts problemes, però  amb enginy i constància, aconsegueixen vèncer la bruixa que se’ls volia menjar. L´objectiu era mostrar que a les Roquetes, els homes i dones amb fe i constància van véncer les reticències de l’Administració i van aconseguir l´equipament.

L’antiga escola va nèixer primer a la via Favència, per on avui dia passa la Ronda de Dalt. Amb el temps, va crèixer i, després de passar per diversos locals provisionals, el curs 1968- 69 va inaugurar el local del carrer de Romaní (que avui dia és el Casal de Barri Ton i Guida). Després d’anys d’esforç i lluita per part de pares, mestres i veïns, l’any 1987, Ton i Guida s’integra a la xarxa d’escoles públiques de la Generalitat de Catalunya i l’any 1994 es fusiona amb l’escola Pla de Fornells i es constitueix l’actual escola Antaviana, al carrer de Nou Barris.

Maria Antònia Canals és també autora de nombroses publicacions sobre l´ensenyament de les matemàtiques i la seva influència és molt notable en els grups de mestres Almosta i Perímetre. Ha rebut la Medalla al Mèrit en el Treball el 1986, el Premi Mestres 68 el 1994 i la Creu de Sant Jordi el 2006. Un centre de formació de mestres al Nepal porta el seu nom. El 2007 va rebre el premi Gonzalo Sánchez Vázquez del Ministeri d’Educació d’Espanya.

 

A la imatge, Maria Antònia Canals durant una visita a l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris l’any 2015.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies