Festa per inaugurar la rehabilitació i reubicació de les escultures Escullera, de Jaume Plensa

L’acte començarà a les 11.30h i comptarà amb la presència del prestigiós escultor

Després d’uns mesos d’obres, avui ha arribat el dia d’inaugurar el nou aspecte de l’Escullera, el conjunt escultòric de tres peces de Jaume Plensa. A partir de les 11.30h la Banda Simfònica de Roquetes-Nou Barris posarà la música per a un acte d’estrena on està previst que hi participi l’escultor. Podrà contemplar la rehabilitació de les escultures i la seva reubicació per reunir-les en un sol espai, al costat de la via Júlia, a la placeta de l’inici del carrer del Conflent. Es desfà així un greuge amb l’escultor que s’arrossegava des de 1986.

El concepte original de Jaume Plensa era aquest, que les tres peces que representen un pare, una mare i un infant, estiguessin juntes. Però es van col·locar a la plaça del Francesc Layret separades i sense cap mena de pedestal. Un fet que va provocar el malestar d’un artista que ara és admirat a tot el món. El greuge va empitjorar quan les obres de l’aparcament soterrani van desplaçar les peces a la vorera del davant i es van separar encara més. A aquest fet se li afegeix la dificultat del veïnat per entendre l’obra com un conjunt i, fins i tot, identificar el seu autor. Una qüestió que també s’ha volgut resoldre amb aquesta actuació.

Ara les escultures es miren i reposen sobre un pedestal. S’ha arribat a aquest punt després d’anys de reivindicacions veïnals. Finalment l’any passat es va trobar la partida a través de l’acord entre ERC i el govern municipal, per tirar endavant una sèrie d’actuacions a Nou Barris i a la resta de la ciutat. El que no s’ha pogut fer és retornar les peces a la plaça de Francesc Layret, el seu emplaçament original, per una qüestió tècnica: el gran pes de les escultures podria ser massa per al sostre de l’aparcament soterrani.

Escullera és una obra primerenca de Plensa, ben lluny de les gran figures de caps de dona que l’han fet conegut arreu. És, també, una de les primeres obres que va instal·lar als carrers de Barcelona. Tot això fa que es tracti d’una obra important i que s’hagi volgut posar en valor.

 

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies