Més agents de la Guàrdia Urbana i mediació contra l’incivisme a l’estiu

Districte de Nou Barris i l’Ajuntament presenten les mesures de cara a la campanya d’estiu

Tant Ajuntament -en roda de premsa- com Districte de Nou Barris -al plenari- han anunciat un increment d’accions per lluitar contra l’incivisme a les nits estiuenques. L’estiu és l’època de l’any més complicada pel que fa la convivència, un tema a l’entorn del qual giren moltes de les queixes veïnals a audiències, consells de barri i plenaris des que es van aixecar els confinaments de la covid-19. En bona part perquè als sorolls i trobades de sempre s’han afegit nous escenaris, com les festes il·legals i botellots que apareixen a llocs com la plaça del metro de Ciutat Meridiana, l’amfiteatre de les Roquetes, o al Turó de la Peira, als jardins de José Ignacio Urenda, per exemple.

D’una banda, l’Ajuntament ha anunciat que patrullaran 349 agents de la Guàrdia Urbana en el pla estiu, el que suposa un 12% més que al 2021, sobretot enfocats a evitar furts i botellots. Un nombre que per part de l’oposició s’ha posat en dubte de si és suficient o no.

Per la seva banda, Districte de Nou Barris va presentar al darrer ple una mesura de govern enfocada a garantir la convivència. Parteix, segons Xavier Marcé, regidor de Nou Barris, d’una premisa: “cal definir frontera on comença i acaba actuacions q han de ser policials. A vegades se’ns demana actuació policial a casos no delinqüencials, per això mesures que permetin posar sobre la taula del reflotament del to cívic. Es tracta de reforçar polítiques de prevenció, i comptar amb la complicitat de la Guàrdia Urbana per a problemes delinqüencials, que necessitin aquesta mena d’intervenció”. A partir d’aquí, s’inverteixen recursos en reforçar la Guàrdia Urbana a Nou Barris, però també s’aposta per la mediació social, cultural i educativa, ja que es considera que el problema rau sobretot en les diferents maneres d’entendre la vida i l’oci. També en qüestions de vulnerabilitat, com es llegeix a la mesura de govern: “Unes condicions d’infrahabitatge restringeixen l’espai privat per ser l’escenari de les relacionsde sociabilitat i es trasllada a l’espai públic. Així doncs l’espai públic rep una gran pressió. “

Segons va explicar Marcé al plenari, les mesures plantejades giren entorn 3 eixos:

Un és l’avaluació i consens sobre els problemes de convència i civisme que es detecten a districte. En aquest punt s’hi fan partíceps veïnat i entitats per avaluar i prioritzar els aspectes més urgents o rellevants per a garantir una bona convivència. També es pretén constituir o repensar taules tècniques per treballar les diferents temàtiques en relació a la convivència.

Un segon que implica la mediació i treball comunitari, acompayament i intervenció  d’educadors de carrer. El punt inclou “recursos i espais, que
donin respostes específiques a necessitats de millora de la convivència.”

I un tercer que es recolza en les xarxes de co-responsabilitat per millorar la convivència de l’entorn per part de les associacions,  equipaments, comerços, i veïnat en general, a través de “facilitar la participació de la ciutadania en el disseny i implementació de les polítiques públiques per la convivència”. La idea és fer-se seu l’espai públic i posar en valor les alternatives que ofereixen els equipaments. 

Veïns de Roquetes protesten l’estiu passat contra els botellots a la zona de l’amfiteatre

Els principals problemes detectats a Nou Barris

La mesura de govern inclou un estudi sobre els problemes percebuts pels noubarriencs. Hi destaca, per sobre de tots, la poca cura de l’espai públic i la brutícia generada per diversos motius: les restes de botellots al carrer, del consum de menjar take-away o de celebracions amb menjar propi a l’espai públic, entre d’altres. També s’inclouen les trobades de gent jove, que genere brutícia però també sorolls. En aquest sentit, hi ha queixes per l’apropiació de determinats racons per part de les mateixes persones de forma recorrent i que generen molèsties al veïnat.

Un altre dels problemes percebuts gira entorn als gossos. Un tema que centra habitualment moltes queixes a les sessions participatives, pel soroll dels animals i dels seus tenedors quan es troben; pels excrements que part dels responsables dels animals no recullen; i pel desgast de gespa i forats que provoquen els jocs dels gossos.

Hi ha més conflictes a la llista, com ara episodis de violència masclista, conflictes derivats de xocs culturals, conseqüències de consum de tòxics, percepció d’inseguretat i ús intensiu de l’espai públic amb gran impacte.

L’oposició critica la mesura de govern

Els partits de l’oposició de Nou Barris van exposar alguns dubtes i crítiques a la mesura. D’una banda, a la manca d’avaluació d’altres mesures anteriors, per partir del coneixement del funcionament o no de determinades actuacions en la matèria (Junts). També es critica que es parli de percepcions i no es concreti (PP, C’s I Valents) i se’l considera insuficient. A més, es va posar en qüestió la periodicitat d’algunes de les taules que han de participar en el pla (ERC) i, en general, es van demanar més recursos.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies