L’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris, el guardià de la memòria dels nostres barris

Els voluntaris de l’entitat mantenen, classifiquen i conserven milers de documents, materials i fotografies a la seu de l’Espai via Favència

Aquesta que acaba avui és la Setmana Internacional dels Arxius, que commemora que el 9 de juny de 1948 es va crear el Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA) amb el suport de la UNESCO. Per aquest motiu, hem visitat l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, per posar en valor la seva tasca de recollir testimonis i documents de la memòria oficial, però sobretot popular del nostres barris des de 1983.

Tot va començar quan Arnaldo Gil “Arni” i la recentment desapareguda Maria Lluïsa Serralta, van decidir recopil·lar per evitar que es perdessin, les publicacions i pasquins que es publicaven des del moviment veïnal. Un material que en aquell moment no es veia per la resta de veïns com una cosa important però que el temps ha valorat com testimonis d’una època històrica de lluites. El seu fons fotogràfic i documental s’ha anat ampliant i creixent, i actualment constitueix un autèntic tresor.

Van començar a un espai de l’Escola d’adults Freire, després van passar a l’Ateneu Popular de Nou Barris i ara es troben a l’espai via Favència. La seu de l’arxiu però també la base d’operacions des de la qual organitzen passejades històriques pels nostres barris i per Collserola, exposicions i xerrades.

També són part indispensable del nostre projecte comú, el Relligant Nou Barris, el projecte que a través de QR crea un museu virtual del patrimoni històric de Nou Barris. L’arxiu audiovisual de Nou Barris Televisió (des del 1986) i el seu gran fons es complementen en una sèrie de vídeos explicatius de la història i l’evolució dels principals punts i lluites noubarrienques. Com a exemple, us mostrem el vídeo del Castell de Torre Baró:

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies