Dilluns, setembre 25, 2023
SocietatTorre Baró

La segona Torre del Baró

Fotografies que testimonien el passat de Nou Barris

Aquest estiu recuperem algunes de les fotografies que il·lustren alguns dels capítols del nostre districte. La majoria són fotografies d’indrets, esdeveniments i veïns que han recopil·lat, conservat des de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris i que han explicat i difós a partir del seu bloc.

La fotografia és una de les darreres de la coneguda com a segona Torre del Baró. Aquesta segona Torre del Baró es va construir el 1797, és a dir, fa 220 anys) i va ser destruïda el 1967, poc després d’aquesta fotografia.

La torre, propietat de la família dels marquesos de santa Maria de Barberà, tenis terrenys i horts al voltan. L’aigua del Rec Comtal regaven aquests cultius, a més d’oferir l’aigua domèstica per a la torre.

La primera Torre del Baró era propietat del Josep Galceran de Pinós i de Rocabertí (1665-1718), baró de Pinós i marquès de Santa Maria de Barberà, qui va tenir un paper important durant el setge de Barcelona durant la Guerra de Succesió. Defensà la postura de la resistència a ultrança de Barcelona  i en caure la ciutat va ser fet presoner i traslladat primer a Pamplona i després a Burgos, on va morir l’any 1718. La seva casa-castell va ser enderrocada per Felip V com a represàlia. Els seus descendents tornarien a aixecar una altra torre, que és aquesta de la fotografia, que també va ser enderrocada fa just 50 anys.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies