Baixada de l’atur i fort creixement del sector tecnològic a Nou Barris
El districte aborda l’ocupació en les segona jornada de les “Trobades d’Economia de Nou Barris”
Les “Trobades d’Economia de Nou Barris”, centrades en la segona jornada en l’ocupació, han posat de relleu que Nou Barris és un dels districtes amb una baixada de l’atur important en comparació a la resta de Barcelona. Tot i això, continua sent una de les zones amb més persones sense feina amb una xifra del 7,6% de la població en edat de treballar, segons dades de setembre 2022. El descens de l’atur a Nou Barris ha estat d’un 8,3% , en comparació del 7,4% de la mitja de Barcelona.
En el parlament de cloenda, el regidor de Nou Barris, Xavier Marcé, es va referir a les dades “relativament bones”, tot i que va matisar que “queda pendent de debat la qualitat de l’ocupació”. També va reconèixer que Nou Barris té “dèficits importants” com la “capacitat de generar empreses i trobar feina”, i que cal treballar en ambdós aspectes. En aquest sentit, també va destacar que l’aposta del Districte és aprofitar la capacitació de la ciutadania al districte per “crear la densitat suficient per atraure capital”. Finalment, també va reconèixer que “les polítiques d’innovació i transformació estan canviant la tipologia de treball a Nou Barris”.
La jornada d’ocupació, emmarcada en les “Trobades d’Economia de Nou Barris”, es va dividir en dues sessions. La del matí va consistir en un espai de coneixement, d’anàlisi i de debat protagonitzada i adreçada al personal tècnic d’organismes i entitats diversos. La van inaugurar Gabriel Duarte, gerent del Districte de Nou Barris, i Raquel Gil, comissionada de Promoció d’Ocupació i Polítiques contra la Precarietat Laboral de l’Ajuntament de Barcelona.
La sessió de la tarda, en canvi, es va centrar més a mostrar eines i recursos per ajudar les persones en atur o en situació de vulnerabilitat a buscar feina mitjançant la tecnologia. Fran Boronat, d’Hoteleria i Turisme de Barcelona, va explicar que “hi ha una demanda molt gran de professionals, de gent formada”. En aquesta mateixa línia, Mabel Tamayo, de l’Escola Gremial d’Instal·ladors – Eibcn, assegurava que “es necessita gent preparada que faci els projectes, s’ha perdut la figura de l’aprenent”.
De la seva banda, des de Barcelona Activa van explicar que “les competències més valorades en el mercat laboral són la iniciativa i la proactivitat, la capacitat d’anticipar-se als problemes. També el treball en equip i la flexibilitat”. També van revelar que “gran part de la cerca de feina és digital. Les tecnologies estan per sobre del 90% dels llocs de feina”.