Dilluns, setembre 25, 2023
SocietatUrbanismeVallbona

L’Ajuntament presenta un projecte per al futur de Vallbona centrat en l’agroecologia urbana a la Ponderosa

Es tracta d’AgroVallbona, que protegirà la gran horta i recuperarà la Granja del Ritz com a centre de formació i recerca

L’Ajuntament ha presentat aquest cap de setmana les línies del projecte AgroVallbona, el que vol ser el projecte motor i revulsiu de Vallbona. Un projecte complex, amb molts factors i peces, que vol promoure la dinamització socioeconòmica de la zona a partir de l’agroecologia urbana i l’alimentació sostenible. Es parteix d’una gran particularitat de la zona, les més de sis hectàrees d’horta de La Ponderosa. És la darrera gran finca agrícola barcelonina i, segons ha anunciat l’Ajuntament aquest dissabte, la intenció és  mantenir-la, amb una modificació del MPGM que n’elimini el sòl edificable i el preservi com a ús agrícola i no edificable.

La Ponderosa doncs, continuarà produint, i també serà un espai de pràctiques dels itineraris formatius i els projectes ocupacionals que es desenvolupin al barri. Concretament a la Granja del Ritz. Aquest edifici, llargament reivindicat pel veïnat i per l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, s’ha de convertir, segons el pla, en un centre de formació i recerca aplicada d’agroecologia urbana.

Per tant, el projecte AgroVallbona significaria una transformació de Vallbona, pel que fa a la creació d’ocupació, però també a la recuperació i protecció del patrimoni. En aquest punt, a més de la recuperació de la Granja del Ritz -abandonada i molt degradada- també cal tenir en compte el pla per garantir la preservació del traçat del Rec Comtal. Una preservació que tindrà en compte el seu valor històric però també el seu valor pel que fa a la biodiversitat.

A més, es preveu millorar la connectivitat del barri amb la ciutat però també amb el barri veí de Can Sant Joan (Montcada) amb qui estretarà encara més els lligams que ja té. Es farà una nova configuració del sistema viari de la zona i es reubicarà el punt verd i el casal de barri, però el gran canvi el suposarà també el soterrament de les vies de tren de la R2. Aquestes obres, però, encara ni han començat. Està previst que ho facin al segon semestre d’aquet 2023 i que s’allarguin uns sis anys. Per tant, el projecte d’AgroVallbona encara trigarà en poder desplegar-se, però mentrestant hi ha molta feina a fer.

Amb tot això, l’Ajuntament preveu “noves oportunitats per al creixement poblacional del barri” nous habitatges als nuclis urbans consolidats del territori; i vol posicionar Vallbona “com a refe­rent mundial de transformació de les ciutats cap a un model de convivència entre l’entorn urbà i el natural, relligant l’activitat tradicionalment urbana amb l’agricultura de proximi­tat i l’alimentació sostenible”.

Tot plegat ha estat ben rebut per la plataforma eco-veïnal Vallbona Viu. 

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies