Dissabte, abril 13, 2024
CulturaEl Turó de la PeiraNou Barris

10 anys Relligant Nou Barris: Can Basté

El museu virtual compta amb una cinquantena de punts d’interès repartits per tot Nou Barris

 

Enguany es compleixen 10 anys des que es va inaugurar oficialment el Relligant Nou Barris, un projecte que, a partir de codis QR, va construir un museu virtual de la història i el patrimoni del nostre districte. Aquests codis QR es poden llegir amb el mòbil o tauletes electròniques i redireccionen a la pàgina web del projecte. Allà, es pot consultar la història de l’element concret i veure un vídeo explicatiu. Masies, aqüeductes, equipaments, places, lluites… de mica en mica des de Projectart-Nou Barris TV s’ha anat engreixant aquesta base de dades, amb la col·laboració sempre de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i el Grup d’Història de Can Basté.

 

Aquests dies us recollim alguns dels fets i curiositats que trobareu al Relligant Nou Barris. Avui toca la història de Can Basté.

 

Can Basté és una masia del segle XVII que es troba dins del conjunt històric del carrer de Pere Artès, a tocar de l’església de Santa Eulàlia de Vilapicina i de l’antic camí que comunicava Sant Andreu amb Horta. El nom del mas recorda la familia Basté, que en van ser els masovers durant el segle XVIII.

Aleshores es van realitzar importants reformes i ampliacions a la masia per tal de dotar-la d’un aspecte més senyorial. Això va ser possible gràcies a l’esplendor econòmica de la masia pel correu de vinya i la producció de vi. El celler de Can Basté era un dels elements destacables de l’edifici.

Si fas servir un telèfon intel·ligent o tauleta, gaudiràs més de l’experiència obrint
el vídeo en mode ulleres 360º a l’App de YouTube .

Can Basté

A partir d’aquest moment la masia, que originalment tenia una planta basilical, va esdevenir quadrada i amb una taulada a quatre aigües. També es va construir un pont que va connectar-la amb l’església. I la façana es va guarnir amb motius geomètrics d’inspiració clàssica, amb columnes i frontons. Al llarg dels segles XIX i XX Can Basté va viure noves remodelacions i canvis en els usos, com també van anar canviant els masovers.

Finalment, l’any 1980, l’Ajuntament de Barcelona va adquirir la masia. A partir d’aquest moment es va començar la restauració i la reforma de l’edifici per reconvertir-la en el Centre Cívic Can Basté, en funcionament des de l’any 1995.

 

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies