Dilluns, setembre 25, 2023
CulturaNou BarrisTorre Baró

10 anys Relligant Nou Barris: Can Masdéu

El museu virtual compta amb una cinquantena de punts d’interès repartits per tot Nou Barris

 

Enguany es compleixen 10 anys des que es va inaugurar oficialment el Relligant Nou Barris, un projecte que, a partir de codis QR, va construir un museu virtual de la història i el patrimoni del nostre districte. Aquests codis QR es poden llegir amb el mòbil o tauletes electròniques i redireccionen a la pàgina web del projecte. Allà, es pot consultar la història de l’element concret i veure un vídeo explicatiu. Masies, aqüeductes, equipaments, places, lluites… de mica en mica des de Projectart-Nou Barris TV s’ha anat engreixant aquesta base de dades, amb la col·laboració sempre de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i el Grup d’Història de Can Basté.

 

Aquests dies us recollim alguns dels fets i curiositats que trobareu al Relligant Nou Barris. Avui toca la història de Can Masdéu.

 

Diversos autors situen l’origen de Can Masdéu en diferents èpoques. Si ens fixem en la font més antiga, es remunta al segle XI, però abans ja es parla de restes arqueològiques romanes. Originàriament la masia va rebre el nom de Can Romanet quan era propietat de Gerbert Prim. El nom de Can Masdéu ha arribat pels darrers propietaris: Enric Masdéu i Farrera i la seva filla Clara Masdéu i Pla.


Can Mas Deu

Al llarg dels anys, es van anar afegint a la masia terrasses per als horts i es va adossar un cos lateral a l’edifici original, amb la possible funció inicial de cavallerissa. La façana de la masia va ser ornamentada amb esgrafiats al•legòrics religiosos i l’escut de l’Hospital de Sant Pau, el qual també apareix als moixons que delimiten els terrenys de la finca.

Quan a inicis del segle XX es va descentralitzar l’Hospital de Ciutat Vella seguint criteris higienistes del moment, es va traslladar a la masia la leproseria del carrer del Carme. És el que es coneix com l’Hospital de Sant Llàtzer. El 1955 es van construir just darrere de la masia les dependències de l’hospital nou, que mai no va entrar en funcionament. Als anys 60 la masia va servir per a acollir de nens orfes i amb el temps va quedar abandonada. A inicis del segle XXI Can Masdéu va ser ocupada i des de llavors funciona com a centre autogestionat.

 

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies