Dissabte, abril 13, 2024
CulturaLa Trinitat NovaNou Barris

10 anys Relligant Nou Barris: La Parroquia Desapareguda de Sant Tarsici

El museu virtual compta amb una cinquantena de punts d’interès repartits per tot Nou Barris

 

Enguany es compleixen 10 anys des que es va inaugurar oficialment el Relligant Nou Barris, un projecte que, a partir de codis QR, va construir un museu virtual de la història i el patrimoni del nostre districte. Aquests codis QR es poden llegir amb el mòbil o tauletes electròniques i redireccionen a la pàgina web del projecte. Allà, es pot consultar la història de l’element concret i veure un vídeo explicatiu. Masies, aqüeductes, equipaments, places, lluites… de mica en mica des de Projectart-Nou Barris TV s’ha anat engreixant aquesta base de dades, amb la col·laboració sempre de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i el Grup d’Història de Can Basté.

 

Aquests dies us recollim alguns dels fets i curiositats que trobareu al Relligant Nou Barris. Avui toca la història de la Parroquia Desapareguda de Sant Tarsici

 

L’any 1965 es va fundar la segona parròquia al barri de la Trinitat Nova. El temple es va ubicar en un barracó que el col·legi d’arquitectes tenia a Torre Baró. Ajudat pels mateixos veïns del barri van traslladar el barracó fins a la Trinitat Nova. El van emplaçar per sota del pont dels Tres Ulls i l’escola de Sant Josep Oriol, i el van ampliar una mica.

La peculiar parròquia, bastida amb quatre parets i una teulada d’uralita, va esdevenir un espai de trobada per als veïns.

L’any 1966 Abelard Sayrach va ser nomenat rector de la parròquia de Sant Tarsici. Tot i que provenia d’una família benestant, Sayrach formava part d’una generació de joves sacerdots obrers. Aviat es va convertir en un veí més de la Trinitat Nova.

A la parròquia es prioritzava les necessitats socials abans que les brillantors del culte. El tarannà d’Abelard Sayrach i la seva implicació social al barri el van portar a participar en la fundació del Centro Social Trinidad, la Biblioteca Popular Juan Grabulosa i el butlletí veïnal ‘Tres Ojos’. Tot plegat llavor del moviment veïnal que més endavant lluitaria per les millores al barri.

La parròquia de Sant Tarsici va tenir una vida efímera, a causa de mort prematura del mossèn, l’any 1976. Dos anys més tard, l’arquebisbe de Barcelona va decidir dessacralitzar el petit temple i incorporar la parròquia a la jurisdicció de Sant Josep Obrer.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies