Dilluns, setembre 25, 2023
Ciutat MeridianaCulturaNou Barris

10 anys Relligant Nou Barris: El Pont dels Tres Ulls

El museu virtual compta amb una cinquantena de punts d’interès repartits per tot Nou Barris

 

Enguany es compleixen 10 anys des que es va inaugurar oficialment el Relligant Nou Barris, un projecte que, a partir de codis QR, va construir un museu virtual de la història i el patrimoni del nostre districte. Aquests codis QR es poden llegir amb el mòbil o tauletes electròniques i redireccionen a la pàgina web del projecte. Allà, es pot consultar la història de l’element concret i veure un vídeo explicatiu. Masies, aqüeductes, equipaments, places, lluites… de mica en mica des de Projectart-Nou Barris TV s’ha anat engreixant aquesta base de dades, amb la col·laboració sempre de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i el Grup d’Història de Can Basté.

 

Aquests dies us recollim alguns dels fets i curiositats que trobareu al Relligant Nou Barris. Avui toca la història del Pont dels Tres Ulls.

 

Des de l’edat mitjana Barcelona s’havia abastit amb l’aigua provinent del rec Comtal. Però a finals del segle XIX, amb el creixement de la ciutat, es necessitava augmentar el cabal i la pressió de l’aigua per tal que aquesta arribés a tota la ciutat. Per això es van projectar un seguit d’infraestructures hidràuliques, com l’aqüeducte alt de Montcada. Aquesta obra, que es va iniciar l’any 1893, havia d’elevar l’aigua i transportar-la per una galeria a través de Collserola fins al barri de Vallcarca, des d’on es canalitzaria cap al centre de la ciutat.

L’any 1917 es va construir una infraestructura clau per posar en marxa aquest projecte, l’estació elevadora coneguda com la Casa de l’Aigua de la Trinitat Vella. El cabal del rec Comtal pujava per un túnel fins a un segon edifici, la Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova. En aquest edifici s’emmagatzemava l’aigua en dos dipòsits amb una capacitat per a 10.000 metres cúbics d’aigua.

Muntanya amunt trobem un segon tram de galeria, actualment partit en dos per les obres que es van realitzar posteriorment a la zona. El túnel sortia a la llum en el punt més elevat. Allà es va construir el pont dels Tres Ulls per salvar un barranc a la serra. Malgrat la forta inversió, aquest túnel, que connectava amb Valldaura mai va entrar en servei.

Tot i això, es va convertir en tot un símbol de la zona, ja que la seva situació elevada el feia visible des de tot el barri. També destacava pel seu aspecte, amb tres grans forats circulars, pensats per deixar pas a l’aigua que pogués baixar pels torrents de la muntanya. A la dècada dels 70, però, el pont es va enterrar perquè es considerava perillós per la seva alçària. Fa un temps es va localitzar, soterrat, i allà roman en espera de la seva recuperació.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies