Dijous, maig 23, 2024
CulturaLa ProsperitatNou BarrisParticipació

10 anys Relligant Nou Barris: Casal de Barri de la Prosperitat

El museu virtual compta amb una cinquantena de punts d’interès repartits per tot Nou Barris

 

Enguany es compleixen 10 anys des que es va inaugurar oficialment el Relligant Nou Barris, un projecte que, a partir de codis QR, va construir un museu virtual de la història i el patrimoni del nostre districte. Aquests codis QR es poden llegir amb el mòbil o tauletes electròniques i redireccionen a la pàgina web del projecte. Allà, es pot consultar la història de l’element concret i veure un vídeo explicatiu. Masies, aqüeductes, equipaments, places, lluites… de mica en mica des de Projectart-Nou Barris TV s’ha anat engreixant aquesta base de dades, amb la col·laboració sempre de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i el Grup d’Història de Can Basté.

 

Aquests dies us recollim alguns dels fets i curiositats que trobareu al Relligant Nou Barris. Avui toca la història del Casal de Barri de la Prosperitat.

 

La Prosperitat, nascuda als anys 20, va créixer sense previsió, en un moment en què la població de Barcelona es multiplicava. Aquest fet va motivar l’alta densitat del barri i la manca d’espais oberts.

L’any 1970 una promoció immobiliària fraudulenta va deixar molts veïns sense habitatge al pla de Santa Engràcia, l’actual plaça d’Àngel Pestaña. Algunes d’aquestes famílies van haver d’instal·lar-se en barraques al pla. Aquest va ser l’inici d’una llarga lluita per aconseguir habitatges dignes i un barri en condicions.prospe1

Aviat la lluita dels veïns del pla de Santa Engràcia es va fer extensiva a tots aquells que volien millores a tot el barri. Entre les reivindicacions del veïnat destacaven la urbanització del pla i la creació d’un local social per dinamitzar la Prosperitat socialment i culturalment.

prospe2

L’any 1886 es va inaugurar la plaça d’Angel Pestaña i, dos anys més tard, després de 17 anys de lluita, es va inaugurar oficialment el casal de barri. Durant els primers anys l’equipament va ser gestionat per una comissió formada per membres de l’associació veïns, per entitats del barri i per persones compromeses amb un projecte.

Des de l’inici l’equipament ha mantingut una rica vida sociocultural i ha acollit tot tipus d’activitats. També ha ofert un espai de reunió a les entitats i una plataforma per promoure campanyes i programar activitats. El casal també participa activament de la Coordinadora Cultural de Nou Barris en activitats com la Nit d’ànimes, el Carnaval, La Cultura Va de Festa o a la Festa Major de la Prosperitat i dóna suport a col·lectius i entitats com la Xarxa 9 Barris Acull o el Prospe Beach.

Una trajectòria de més de 25 anys que han convertit aquest equipament autogestionat en un dels epicentres de la Prosperitat, on es concentren activitats i lluites, però també on es facilita la integració veïnal.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies