Diumenge, abril 14, 2024
CulturaNou BarrisVilapicina i la Torre Llobeta

10 anys Relligant Nou Barris: La Flama

El museu virtual compta amb una cinquantena de punts d’interès repartits per tot Nou Barris

 

Enguany es compleixen 10 anys des que es va inaugurar oficialment el Relligant Nou Barris, un projecte que, a partir de codis QR, va construir un museu virtual de la història i el patrimoni del nostre districte. Aquests codis QR es poden llegir amb el mòbil o tauletes electròniques i redireccionen a la pàgina web del projecte. Allà, es pot consultar la història de l’element concret i veure un vídeo explicatiu. Masies, aqüeductes, equipaments, places, lluites… de mica en mica des de Projectart-Nou Barris TV s’ha anat engreixant aquesta base de dades, amb la col·laboració sempre de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i el Grup d’Història de Can Basté.

 

Aquests dies us recollim alguns dels fets i curiositats que trobareu al Relligant Nou Barris. Avui toca la història de La Flama.

 

L’any 1999 es va inaugurar la Flama al carrer de Cartellà, una escultura de Ricard Vaccaro. Va ser una intervenció que es va integrar perfectament als edificis de l’entorn i que va servir per ordenar aquest tram de l’antiga riera d’Horta.

L’obra, que representa una enorme llengua de foc, és un record a les fogueres dels homes primitius, l’espai al voltant del qual la gent es va començar a reunir, a parlar i a escoltar-se els uns als altres… L’origen de la cultura. Com a homenatge al diàleg i la cultura, l’autor va pensar aquesta flama de manera que canviés d’aspecte segons la perspectiva i la il·luminació.

flama

El dia de que es va inaugurar, el 16 de maig de 1999, Vaccaro va amagar dins l’escultura un seguit d’objectes personals que pretenien dotar d’ànima aquesta enorme figura d’acer. Entre d’altres, hi ha un CD de Jordi Savall amb el cant de la Sibil·la, un llibre de poemes de l’escriptor Paul Auster, un llibre de John Berger i cartes d’altres amics de l’artista.

L’escultura, que es troba a la zona popularment coneguda com Els Quinze, pesa 15 tones i fa 15 metres, però aquest fet va ser fruit de la casualitat. El pas del temps i l’òxid han fet que la Flama hagi anat adoptant el color del foc.

El temps també ha convertit la Flama en un dels símbols de la Torre Llobeta, un barri ben viu que ha fet seu aquest foc cultural.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies