Dilluns, setembre 25, 2023
CulturaLes RoquetesNou Barris

10 anys Relligant Nou Barris: Urbanitzar en Diumenge

El museu virtual compta amb una cinquantena de punts d’interès repartits per tot Nou Barris

Enguany es compleixen 10 anys des que es va inaugurar oficialment el Relligant Nou Barris, un projecte que, a partir de codis QR, va construir un museu virtual de la història i el patrimoni del nostre districte. Aquests codis QR es poden llegir amb el mòbil o tauletes electròniques i redireccionen a la pàgina web del projecte. Allà, es pot consultar la història de l’element concret i veure un vídeo explicatiu. Masies, aqüeductes, equipaments, places, lluites… de mica en mica des de Projectart-Nou Barris TV s’ha anat engreixant aquesta base de dades, amb la col·laboració sempre de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i el Grup d’Història de Can Basté.

Aquests dies us recollim alguns dels fets i curiositats que trobareu al Relligant Nou Barris. Avui toca la història d’Urbanitzar en Diumenge. A la dècada dels 60 les condicions del barri de les Roquetes estaven sota mínims. Els habitatges s’havien autoconstruït en una zona on no arribava l’aigua ni la llum, i les aigües fecals corrien lliurement enmig dels carrers sense pavimentar.

L’any 1964 el capellà jesuïta Santiago Thió va ser un dels impulsors d’una iniciativa que va millorar la qualitat de vida de les Roquetes: la construcció del clavegueram, una tasca que durien a terme els mateixos veïns. Mossèn Thió i els líders veïnals dels diferents carrers van acordar que arribarien allà on les administracions no ho feien.

Amb l’ajut d’un grup d’estudiants i un enginyer van dissenyar els plànols per instal·lar el clavegueram als carrers. Van recaptar els diners necessaris casa per casa per adquirir el material i van iniciar els treballs als carrers alts de les Roquetes. Entre setmana els voluntaris compraven el ciment i els tubs, i ho distribuïen pels carrers. En aquella època la jornada laboral era de dilluns a dissabte, per tant, tocava urbanitzar el barri en diumenges i festius. Durant els mesos de juliol i agost de l’any 1964, els veïns de les Roquetes van fer jornades heroiques sense descans, des de les sis del matí fins a la una del migdia.

En acabar les jornades, els veïns es reunien per carrers amb un toc festiu on no hi mancava el cant flamenc i els “chatillos”. Tot el barri es va implicar en la construcció, fins i tot els més petits. L’antic clavegueram construït als anys 60 ha estat substituït, però el record d’aquell estiu perviu encara en la memòria de molts veïns. L’Arxiu Històric de les Roquetes – Nou Barris conserva part del material que forma part d’aquest capítol del barri, com ara alguns plànols, rebuts, i fins i tot un rellotge d’or que, un cop van acabar les obres, els veïns van regalar a mossèn Thió en agraïment.

 

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies