Dilluns, setembre 25, 2023
Societat

Catalunya commemora la Diada 2023

L’11 de setembre està marcat de nou per les ofrenes florals, les manifestacions, portes obertes i concerts

Ha arribat un nou 11 de setembre i això significa que arreu de Catalunya es commemora la Diada Nacional, amb motiu de la derrota de 1714. A Nou Barris vam celebrar la data el passat dissabte a la Seu del Districte, amb molt èxit de participació, de la mà de la Fundació ProCat. Avui, però, els actes s’escampen per tota la ciutat.

Ofrena floral i jornada de portes obertes

Al matí troben l’acte més tradicional, l’ofrena floral al monument de Rafael Casanova, darrer conseller en cap de Barcelona el 1714, a partir de les 9h, per part dels partis polítics, associacions i entitats culturals i esportives.

Qui vulgui aprofitar la Diada per descobrir edificis institucionals, pot aprofitar les portes obertes i gratuïtes que se celebren al Palau de la Generalitat, al Parlament de Catalunya i a museus com l’MNAC, el Born Centre de Cultura i Memòria, el Museu d’Història de Catalunya, L’Espai Memorial Democràtic i altres centres que podeu consultar en aquest enllaç.

Quatre columnes conformen la manifestació 2023

I a la tarda comença la vessant més reivindicativa, la manifestació convocada per l’ANC amb el lema medieval “Via fora“, que cridava a defensar el país i les llibertats. Com els darrers anys, la mobilització comença a les 17.14 h. Enguany, des de quatre punts, formant quatre columnes que convergiran als peus de la muntanya de Montjuïc:

Columna de la llibertat: a la Ciutat de la Justícia. Caminarà pel lateral de la Gran Via. Reivindicarà els drets civils i les llibertats.
Columna de la llengua: a l’Escola Proa, a la Bordeta. Defensarà la preservació del català i la cultura catalana. Començarà al carrer de Gavà amb el passatge de Solsona, anirà fins al carrer del Moianès i pujarà fins a la carretera de Sants; després, girarà cap a la dreta per anar a la plaça d’Espanya.
Columna del país: estació de Sants. Protestarà per la manca de finançament en infraestructures i reclamarà una millor qualitat de vida.
Columna de la sobirania: delegació de l’Agència Tributària, a la plaça de Letamendi. Reclamarà la independència econòmica. Baixarà pel carrer d’Aribau fins a la Gran Via i d’allà es mourà fins a la plaça d’Espanya.

Tot plegat comporta talls de trànsit i alteracions al transport públic. Podeu consultar-los al web de l’Ajuntament. 

Acte Central a Montjuïc

I un cop acabada la manifestació, començarà a les 22h l’Acte Central de la Diada, a les fonts de Montjuïc. A més dels parlaments, es podrà gaudir dels concerts d’artistes de tot el territori de parla catalana, en la línia del cartell oficial de la Diada, que aposta per la varietat d’accents i dialectes del català. Posen com a exemple les diverses maneres d’anomenar el color “vermell” al territori català. HI haurà també presència reivindicativa de la llengua de signes, col·lectius culturals del país i artistes vinguts d’arreu. Entre els artistes, Triquell, Jazz Woman i Figa Flawas.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies