Dimecres, febrer 28, 2024
CanyellesCultura

Dia d’homenatge i record al cantautor Víctor Jara a Canyelles, en el 50 aniversari del seu assassinat

El Centre Salvador Allende i l’AV Canyelles organitzen l’acte al parc Serra i Martí, prop del seu monument

Aquest 16 de setembre es compleixen 50 anys de la tortura i assassinat de Víctor Jara, cantautor xilè i compromès amb el moviment obrer. Va ser després del cop d’Estat d’Augusto Pinochet, l’11 de setembre de 1973 que també va acabar amb la vida del president xilè, Salvador Allende. Jara va ser un dels artistes més emblemàtics del moviment músico-social anomenat “Nova cançó xilena”. En només vuit anys va editar nou discos i va ser també director de teatre. Tot plegat, amb una marcada ideologia comunista. És, encara avui, un referent internacional de la cançó protesta.

El Centre Salvador Allende i l’AV Canyelles convoquen avui a les 11.30h un acte en homenatge a Jara, qui té un monument i un carrer en el barri de Canyelles. L’acte serà, però, al parc de Serra i Martí. Sota la pèrgola, hi haurà parlaments, una presentació literària i també el concert del grup instrumental i vocal Ensamble Joven de Valparaíso. Tampoc faltarà l’ofrena floral al monument a Víctor Jara, situat al carrer que du el seu nom, just a tocar amb la plaça de Karl Marx.

Aquest monument es va estrenar justament el 1998, amb motiu dels 25 anys de la mort del cantautor. En aquell moment era tan sols una placa esculpida per l’escultor xilè Lautaro-també autor de l’escultura barcelonina de Salvador Allende-, amb un retrat de Víctor Jara acompanyat per uns dels versos més coneguts de les seves cançons: “Yo no canto por cantar ni por tener buena voz. Canto porque la guitarra tiene sentido y razón”. Temps després, al 2002, es va traslladar aquesta placa a la ubicació actual i es va instal·lar en un monòlit de pedra sobre la gespa.  A l’acte d’homenatge i inauguració del nou emplaçament hi va assistir Joan Jara, la vídua del cantautor. Emocionada, va afirmar que Víctor Jara estaria “orgullós de tenir un carrer humil amb el seu nom en un barri obrer”.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies