Dimecres, febrer 28, 2024
CulturaNou BarrisSocietatUrbanisme

Nou Barris compleix 40 anys com a districte

L’Ajuntament va adoptar el 18 de gener de 1984 l’actual divisió en districte de la ciutat, escindint Nou Barris de Sant Andreu 

 

Tal dia com avui de fa 40 anys neixia” el districte de Nou BarrisEl 18 de gener de 1984 l’Ajuntament de Barcelona va adoptar la divisió actual de la ciutat en deu districtes. El nostre, de nova creació i l’únic que no sorgia de cap poble anterior annexionat a la ciutat ni de cap nucli històric original de la ciutat. Sinó que la creació de Nou Barris –conegut en un primer moment com a Ciutat Nord- es va fer essencialment com una escissió de part del que havia estat el poble de Sant Andreu del Palomar.  

Vilapicina i la Torre Llobeta encara podem trobar una placa de nomenclàtor testimoni de la pertinença al nucli de Sant Andreu. El carrer dels Amics, just a tocar de la plaça de Santa Eulàlia, conserva una placa on hi figura, a més del nom del carrer, la informació que pertany al districte cinquè. Aquest cinquè districte era de Sant Andreu del Palomar, encara que també se’l coneixia com “els afores”. 

A l’hora de fer l’escissió, es van basaen una subdivisió que s’havia fet als anys 70 del districte de Sant Andreu. Si l’antiga vila s’havia convertit en el districte 9 de Barcelona, quan es va annexionar el 1924, als 70 l’actual Nou Barris va passar a ser el 9 B. Res a veure amb el nom actual del districte, que es va adoptar de la denominació de la revista de la primera associació de veïns de la zona (‘9 barrios’), fundada als anys 70 i que aplegava nou barris: Vallbona, Torre Baró, les Trinidats, Verdum, les Roquetes, la Prosperitat, Canyelles i Ciudad Meridiana.  

La separació de Sant Andreu no va ser gens traumàtica, ja que, tot i formar part de l’antiga vila, el territori de Nou Barris sempre va tenir una personalitat pròpia. Durant els primers temps, la gestió del districte es va fer físicament des dels despatxos de Sant Andreu, fins que primer es va traslladar a uns baixos de Canyelles i finalment, es va inaugurar la remodelació i adaptació de la Seu actual a l’antic Institut Mental de la Santa Creu. Actualment, tot i que Nou Barris manté aquest nom, és el districte número 8 de la ciutat i agrupa 13 barris. 

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies