Dimecres, febrer 28, 2024
Ciutat MeridianaSocietatTorre BaróVallbona

Quatre centres educatius de la Zona Nord es convertiran en institut escola

En canvi, l’únic institut que hi ha actualment, el Picasso, es transformarà per acollir ensenyaments postobligatoris

El Consorci d’Educació de Barcelona ha anunciat aquests dies la transformació integral el proper curs del paisatge educatiu de la Zona Nord, amb la reconversió de quatre escoles de primària en la fórmula d’institut escola. És a dir, integraran secundària a més de primària. A Ciutat Meridiana, les escoles Elisenda de Montcada i la Ferrer Guàrdia incorporarà dues línies de primer d’ESO al setembre, mentre que la Mestre Morera tindrà un grup d’ESo nou. A Vallbona, l’escola Ciutat Comtal també sumarà un grup de primer d’ESO.

Amb aquesta estratègia, el Consorci assegura que vol ampliar i millorar l’oferta educativa en tres barris amb l’índex més alt d’alumnat en situació de vulnerabilitat social de la ciutat, amb un 64,7%. A més, es dona el cas que la població de 3 a 16 anys ha augmentat en
els últims 7 anys un 7,8%. I és que es passarà de les 3 línies d’ESO que hi ha ara l’Institut Picasso, situat a Torre Baró, a 6 línies distribuïdes entre els futurs quatre instituts escola de Ciutat Meridiana i Vallbona. Tot i això, es preveu que en el futur n’acabin sent 5, ja que l’Escola Elisenda de Montcada passarà de ser una escola de dues línies a un institut escola d’una sola línia. D’aquesta manera es vol afavorir l’arrelament al barri, facilitar la continuïtat de primària a secundària i evitar casos d’abandomanet prematur dels estudis, ja que els alumnes tindran l’institut escola més a prop de casa i tenen l’opció de continuar amb els mateixos companys. Fins ara, els alumnes podien anar al Picasso o, en altres casos, es desplaçaven a la Trinitat Nova, Sant Andreu o Montcada i Reixac.

Per fer tot això possible, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat també que destinarà aquest any, 500.000 euros per a l’adequació inicial de diversos espais, que es complementarà amb una inversió del Pla de Barris en actuacions de millora als equipaments. Tres de les quatre escoles no tenen problemes per acollir la secundària. En canvi, sí que l’Escola Ferrer i Guàrdia no té prou espai i ubicarà, a partir del curs 2025-26, les seves línies d’ESO a les instal·lacions de l’actual CEE Sant Joan de la Creu. Els alumnes d’aquest centre especial es traslladaran a la Trinitat Vella.

Tot i que en general aquesta proposta ha estat ben rebuda pels barris, no es pot dir el mateix de l’Institut Pablo Ruiz Picasso. El pla el destina a tancar progressivament els grups d’ESO i la idea del Consorci és que es converteixi en un centre d’estudis postobligatoris que oferirà batxillerat, cicles formatius i oferta de formació professional, cosa que abans no existia en aquest territori, a excepció de la tasca de l’escola de cuïna del Centre Cruïlla a la plaça dels Eucaliptus. El professorat i part de la comunitat educativa no hi estan d’acord, no es ressignen a perdre l’educació secundària i han convocat demà dimarts una concentració de protesta a les 17h a les portes de l’institut.

 

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies