Dimecres, febrer 28, 2024
Nou BarrisSocietat

Barcelona entra en emergència per sequera

No es preveuen talls de subministrament a les llars, però sí diverses accions per reduir la quantitat d’aigua utilitzada per la ciutadania, les empreses i les administracions

Amb l’entrada en vigor d’aquesta fase del protocol davant la sequera es limita el consum d’aigua a 200 litres per persona al dia. Barcelona s’ha situat de mitjana el 2023 en 172 litres per habitant i dia, per això, en aquest moment, no es preveuen talls de subministrament a les llars, però sí diverses accions per reduir la quantitat d’aigua utilitzada per la ciutadania, les empreses i les administracions. En el cas de Barcelona, l’Ajuntament té el seu propi Protocol d’actuació per risc de sequera, que estableix tot un seguit de mesures als equipaments i serveis municipals per minimitzar les conseqüències de la manca d’aigua.

En la fase d’Emergència I només està permès el reg de supervivència amb aigua regenerada o freàtica, és a dir, amb aigua no potable. Actualment ja hi ha 25 espais verds on es rega d’aquesta manera, a més d’espais amb canalització d’aigua freàtica.  A més, els equips de Parcs i Jardins utilitzen la xarxa de camions nodrissa, que proporcionen aigua freàtica als serveis de neteja per omplir camionetes amb dipòsits de 1.000 litres per regar jardineres i parterres.

Pel que fa a les fonts ornamentals i els llacs artificials, només es reomplen amb aigua freàtica els que serveixen de refugi de fauna en perill d’extinció i de fauna destinada a la recuperació de les espècies autòctones en les masses d’aigua.

D’altra banda, a partir d’ara no es podran regar els horts urbans amb aigua potable. Això pot afectar un total de 349 horts escolars i 190 horts comunitaris i socials.

Amb la sequera segueixen netejant els carrers amb aigua, però en cap cas es fa servir aigua potable. I en el marc del Pla Endreça, s’invertiran 14,4 milions d’euros en l’amplicació de la xarxa d’aigua freàtica. També hi ha prevista una inversió de 12 milions d’euros per millorar les infraestructures de reg.

En aquesta fase d’emergència només es poden reomplir les piscines d’equipaments esportius i les piscines descobertes que es facin servir per practicar esport federat. Però a canvi, aquests equipaments han d’estalviar d’altres maneres l’equivalent d’aigua que hagin gastat per reomplir les piscines.

En el cas del reg passa el mateix. Els camps esportius on es practiqui esport federat poden regar-se sempre que utilitzin aigua regenerada o freàtica i han d’aplicar mesures per estalviar l’equivalent d’aigua usada en el reg.

Pel que fa als equipaments esportius municipals, i per reduir el consum d’aigua, es redueixen un 25% les dutxes disponibles als vestidors. A més, els equips federats només poden fer servir les dutxes després dels partits, però no després dels entrenaments. També es posa en marxa la campanya comunicativa “1 dutxa – 3 minuts”, per fomentar l’ús responsable de les dutxes de les instal·lacions. Finalment, es monitoritzarà els consum d’aigua d’aquests espais i progressivament s’instal·laran airejadors a les dutxes i aixetes que no en tinguin, i se substituiran les aixetes dels rentamans que no disposin de polsador temporitzat.

 

 

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies