Diumenge, abril 14, 2024
Nou BarrisSocietat

Les restriccions per sequera amenacen els horts urbans, a excepció dels de Vallbona i Can Masdeu

L’aigua no potable del Rec Comtal i les de la mina d’aigua a Can Masdeu permeten continuar l’activitat

Segueix sense ploure -o almenys suficient- i les restriccions per la nova fase d’emergència per sequera han prohibit regar els horts urbans. Uns espais que no solen tenir accés a aigua freàtica o de mina, no potable. A Nou Barris tenim dos a Porta: Porta’m a l’Hort i el de Can Valent. La Prosperitat compta oficialment amb l’Ecovincles, i també en trobem al carrer de Mare de Déu de les Neus, de Vilapicina i la Torre Llobeta; al costat del Casal de Gent Gran de Can Peguera; i també a la Casa de l’Aigua. Tots ells han hagut de deixar de regar amb aigua potable i, per tant, les collites i el futur més proper d’aquests espais agraris però també de trobada social i intergeneracional, estan compromesos. En alguns casos fa temps que els hortolans han implementat sistemes per aprofitar al màxim el reg. Ja sigui amb encoixinament, el sistema gota a gota, o també, triant cultius mediterranis i més resilients a la sequera.

S’escapen d’aquesta situació dos punts de la nostra geografia. D’una banda, els cultius de la Ponderosa, a Vallbona, gràcies a un fet excepcional i identitari d’aquest barri: el Rec Comtal. Ara per ara, l’aigua d’aquesta séquia no té cap control ni s’aprofita a la xarxa. Un fet que, tanmateix, podria canviar en un futur, ja que Aigües de Barcelona estudia recuperar aquest cabdal un cop passat Vallbona, just abans que desemboqui al riu Besòs.

L’altre excepció són els horts de Can Masdeu. En aquest cas els usuaris -tant de la casa com els veïns, veïnes i entitats que els cultiven- fan servir aigua provinent de Collserola. Per tant, no qualificada com a potable. El problema, però, és que ara per ara continua rajant aigua, però si la sequera persisteix, falta veure fins quan n’obtindran prou. En tot cas, en aquest i en la resta, confiem que el cel es cobreixi de núvols ben abundants i plogui força.

 

 

 

 

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies