Diumenge, abril 14, 2024
CulturaEsportsMobilitatNou BarrisVilapicina i la Torre Llobeta

(VÍDEO) 20 anys de l’enderroc de les Cotxeres de Borbó: La Transformació al Parc de Can Xiringoi.

Tot coincidint amb l’efemèride de l’enderroc de les Cotxeres de Borbó, hem rebuscat dins el nostre arxiu i hem trobat imatges del que va ser aquest equipament pel barri, el que va suposar aquest enderroc i hem sortit a veure com està actualment, preguntant a les seves veïnes i als seus veïns, que recordaven d’aquest antic equipament i que ha suposat les seves noves instal·lacions com un CIS, una biblioteca i un gimnàs.

Fa dues dècades, un esdeveniment va marcar una fita en la història urbanística de Nou Barris: l’enderroc de les Cotxeres de Borbó. Aquest succés no sols va representar la fi d’una època de lluita veïnal, sinó que va donar inici a una nova era de transformació i renovació del barri de Vilapicina i la Torre Llobeta. Avui, en commemorar dues dècades des d’aquell esdeveniment, és pertinent reflexionar sobre l’evolució del lloc i el seu significat per a la comunitat.

Les Cotxeres de Borbó van ser testimonis de l’evolució industrial i cultural de Barcelona al llarg del segle XX. Originalment construïdes com a cotxeres per als tramvies, aquestes instal•lacions es van convertir amb el temps en un símbol de la identitat local. No obstant això, el pas dels anys i l’abandó progressiu van conduir al deteriorament d’aquestes estructures, fins que finalment, al març del 2004, l’enderroc va posar fi al seu llegat físic. Va ser després d’una llarga lluita veïnal per acabar amb un punt de contaminació i soroll que amoïnava molt especialment el veïnat més proper. No només pels fums constants dels busos, sinó també per la gran extensió de sostre amb amiant de les cotxeres. Manifestacions, protestes i moltes negociacions van aconseguir l’acord perquè sortís el darrer bus. Un fet que van celebrar amb una festa a les mateixes instal·lacions tant l’AV Torre Llobeta com la Plataforma Cotxeres Borbó. Aquestes i altres entitats, com la Coordianora d’Entitats i AV de Nou Barris o l’AV Turó de la Peira, entre d’altres van acordar quins serien els equipaments que substituirien les cotxeres.

D’aquesta manera, la demolició de les Cotxeres de Borbó no va significar el final de la seva història, sinó el començament d’una nova narrativa. En el lloc on alguna vegada es van alçar les velles cotxeres, avui s’erigeix un gran edifici aglutinador d’equipaments: el Centre Integral de Salut (CIS), que porta el nom de Cotxeres i ofereix serveis mèdics, de salut i rehabilitació als residents del barri. També el Centre Esportiu Municipal Cotxeres Borbó (DUIN Cotxeres Borbó) equipat amb instal•lacions modernes, piscines i programes d’exercici accessibles per a tots. També seva biblioteca pública, la Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta, un espai de coneixement i cultura ofereix als residents un lloc de trobada on poden explorar, aprendre i compartir experiències. Amb una àmplia selecció de llibres, recursos digitals i activitats culturals, la biblioteca s’ha convertit en un far d’aprenentatge i creativitat en el cor de Nou Barris que dintre de molt poc canviarà el seu nom per Carmen Laforet. El modern Jardins de Can Xiringoi, un espai multifuncional que reflecteix l’esperit dinàmic i divers de Barcelona, i que recorda l’antiga masia que s’alçava en els terrenys. I finalment, un Casal de Gent Gran i, des de fa un parell d’any, també un taller per a persones amb diversitat funcional.

Tot enmig dels jardins de Can Xiringoi, que és molt més que un simple espai verd; és un espai multifuncional que reflecteix l’esperit dinàmic i divers de Barcelona i esdevé un centre d’activitat comunitària que acull a persones de totes les edats i procedències.  Aquesta gran extensió és en espera de noves incorporacions. I és que en un principi el solar havia d’acollir una conselleria de la Generalitat, però en passar els anys i no fer-se efectiva la construcció, l’Ajuntament va adquirir l’espai reservat. Per omplir-lo hi ha previst un procés de participació, però un dels equipaments promesos serà una escola bressol.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies