Diumenge, abril 14, 2024
CanyellesCultura

Canyelles homenatja l’activista Mª Ángeles Rivas a la biblioteca que durà el seu nom

L’equipament és una de les quatre biblioteques de Nou Barris en què s’hi afegirà un nom de dona

La biblioteca de Canyelles recorda avui a les 18h la figura i trajectòria d’una de les veïnes responsables que el barri avui dia sigui com sigui. Parlem de María Ángeles Rivas, la que va ser la primera presidenta de l’associació de veïns, aleshores encara de la Guineueta Vella. De fet va ser una de les fundadores en un moment en què calia defensar el dret dels veïns i veïnes a rebre una expropiació justa per les seves cases, que anaven a ser enderrocades per construir la ronda de Dalt. També tocava lluitar per ser reallotjats en els pisos nous de Canyelles, en lloc de ser traslladats, com proponia l’administració, al nou barri que es construia: Ciutat Meridiana.  Va ser la primera d’una llarga llista de reivindicacions per dignificar Canyelles, el barri construït al pla del que havia estat la Guineueta Vella: hi faltaven equipaments, clavegueram, enllumenat, transport…

L’activisme de Rivas no va quedar, però, circumscrit a la Guineueta Vella-Canyelles. També es va implicar en la creació de l’associació dels 9 Barris contra el Pla Parcial que amenaçava els barris. No només va confundar l’associació, també la va presidir, sent la primera dona en fer-ho. A més, María Ángeles Rivas també va implicar-se en la lluita política del tardo-franquisme, i inclús va ser empresonada. Finalment va morir l’any 1996. Va ser vetllada al local de l’AV Canyelles, qui també va organitzar un funeral i homenatge, en què van fer una processó pel barri.

D’això i tot plegat es parlarà avui a la biblioteca de Canyelles, en un acte organitzat per l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, amb la col·laboració de membres de l’AV Canyelles que van conèixer-la de ben a prop i van compartir-hi lluites.

Es feminitza el nom de quatre biblioteques

Aquest acte arriba després de l’anunci que la Biblioteca de Canyelles feminitzarà el seu nom, afegint-ne el de María Ángeles Rivas. És una de les quatre biblioteques que ho faran. La de la Zona Nord rebrà el nom de la periodista especialitzada en món local Mària Sánchez; la de Nou Barris, el de la bibliotecària i escriptora Aurora Díaz-Plaja i per a la de Vilapicina i la Torre Llobeta s’ha triat el nom de l’escriptora Carmen Laforet que, de fet, ja dona nom a la plaça d’accés a aquesta biblioteca.

Precisament aquest tema va sortir al plenari de Nou Barris dilluns passat. Es va recriminar al govern que no s’avalués els canvis de nom a la Taula de Memòria Històrica, i que potser hi havia algun nom femení més arrelat al territori. Per la seva banda, el govern va afirmar que els casos de Canyelles i Zona Nord responien a demandes d’aquests barris, mentre que els altres dos casos es deuen a decisions de la Xarxa de Biblioteques.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies