Diumenge, abril 14, 2024
CanyellesLes Roquetes

Crit contra els abocadors històrics a la Collserola noubarrienca

Una campanya reivindica que es retiri la runa i restes de tot tipus que s’han acumulat a alguns punts de la serra durant seixanta anys

Als anys seixanta no era extrany que camions plens de runa, ceràmica, fibrociment o qualsevol altre tipus d’objectes pugés per la carretera Alta de les Roquetes i llencés muntanya avall tots aquests residus. Solia ser en marges una mica amagats però no gaire lluny d’on comença la ciutat, i més concretament Canyelles i les Roquetes. Durant anys aquesta pràctiques van anar embrutant els límits de Collserola i ara una campanya ciutadana reivindica que l’Ajuntament netegi i descontamini aquestes zones d’aquest material de construcció i altres objectes, ja que hi han trobat rentadores, motos, cadires o, fins i tot, un tros de cotxe.

Aquesta campanya s’ha originat a partir del grup excursionista del casal 3 Voltes Rebel i la intenció és anar sumant cada cop més associacions. “Hem de dir prou i hem de reprendre les lluites dels anys 80 quan diverses entitats varen dur a terme acampades per denunciar la degradació del Parc Natural de Collserola. Cal denunciar les administracions, Generalitat, Diputació, Ajuntament i Consorci del Parc de Collserola. També empreses propietàries d’importants parcel·les i que les tenen es estat deplorable com el Patronat de l’Hospital de Sant Pau propietari la Font de Santa Eulàlia. I no oblidem les companyies elèctriques que instal·len les torres d’alta tensió sense cap consideració pel territori i que sovint deixen restes d’aïllants de vidre o porcellana escampats per la muntanya.”, asseguren en un escrit.

Un cop neta dels abocadors que han localitzat, demanen que siguin zones de transició amable entre la serra i els barris. “Però no volem que això serveixi per gentrificar, com ha passat a altres llocs, com per exemple al Carmel. Ha de ser un espai digne per al veïns i veïnes”, afirma Ivan Patrici, un dels impulsors de la campanya.

La qüestió arriba al ple i Districte anuncia que netejarà els abocadors

Dilluns passat el tema va arribar al plenari en un prec del PP en què es reclamava l’eliminació dels abocadors, i des de la campanya es a aprofitar per fer sentir les seves demandes: “Al carrer de Llobera, l’abocador és dins de la ciutat. El de sobre aparcament de Canyelles també és dins la ciutat. Hi ha feina molt gran per fer, i l’ha de fer gent formada, perquè s’ha de recollir runa,  tones i tones, entre ella molta d’obra pública pública, hi hem trobar panots; i també restes que va abandonar l’hospital de Sant Llàtzer a la vessant de Nou Barris – va indicar Ignasi Hosta, altre dels impulsors- I s’ha de fer el tractament correcte de materials com el fibrociment”.

Per part de Districte, es va acceptar la petició de netejar els abocadors i el regidor Xavier Marcé va explicar que han començat a localitzar els abocadors i a identificar si pertanyen a un privat o bé són responsabilitat de l’Ajuntament o el Parc de Collserola. En tot cas, Marcé va assegurar que l’Ajuntament es faria càrrec “perquè és l’unica manera de posar-hi solució”, tot dient que la situació de brutícia en aquests punts era inacceptable.

La campanya Collserola sense abocadors va acollir la resposta amb recel i està decidida a continuar amb les reivindicacions fins que es faci realitat. Aquests dies s’està reunint amb altres entitats i preveu fer accions properament. Temen que la burocràcia de planificar i contractar pugui allargar en excés la situació.

 

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies